SAD: HAVK za Ukrajinu, kažu američki zvaničnici

SAD: HAVK za Ukrajinu, kažu američki zvaničnici

Sjedinjene Države razmatraju da pošalju stariju opremu protivvazdušne odbrane HAVK iz skladišta u Ukrajinu kako bi joj pomogle u odbrani od napada ruskih dronova i krstarećih raketa, rekla su dva američka zvaničnika Rojtersu.

Rakete presretači HAVK bi predstavljale nadogradnju raketnih sistema Stinger – manjeg sistema protivvazdušne odbrane manjeg dometa – koji su Sjedinjene Države već poslale da otupe invaziju Rusije.

Bajdenova administracija bi koristila predsedničku vlast (PDA) da prenese HAVK opremu koja je zasnovana na tehnologiji iz vijetnamske ere, ali je nekoliko puta unapređena. PDA omogućava Sjedinjenim Državama da brzo prenesu odbrambene artikle i usluge sa zaliha bez odobrenja Kongresa kao odgovor na hitan slučaj.

Rojters nije mogao da utvrdi koliko sistema i raketa HAVK SAD imaju na raspolaganju za prenos. Bela kuća je odbila da komentariše.

Sistem HAVK je prethodnik protivraketnom odbrambenom sistemu PATRIOT kompanije Raitheon Technologies (RTKS.N) koji ostaje van upotrebe za Ukrajinu, rekli su američki zvaničnici Rojtersu.

Američki predsednik Džo Bajden obećao je ukrajinskom predsedniku Volodomiru Zelenskom da će Vašington obezbediti Ukrajini napredne vazdušne sisteme nakon razornog raketnog baraža iz Rusije ranije ovog meseca.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Španija namerava da pošalje četiri lansera HAVK.

Sjedinjene Države bi verovatno u početku poslale rakete presretače za sistem HAVK u Ukrajinu jer nije bilo jasno da li je dovoljno američkih lansera u dobrom stanju, rekao je jedan američki zvaničnik Rojtersu. Američki sistemi su decenijama bili u skladištu.

Američki zvaničnici su rekli da se PDA razmatra kasnije ove nedelje. Jedan američki zvaničnik rekao je da će to verovatno biti oko polovine veličine nedavnih paketa bezbednosne pomoći koji su iznosili oko 700 miliona dolara.

Nije odmah bilo jasno da li će rakete presretači HAVK biti uključene, ali su američki zvaničnici ranije upozorili da se veličina i sastav paketa vojne pomoći mogu brzo promeniti.

Od ruske invazije na susednu Ukrajinu 24. februara, koju Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“, Sjedinjene Države su Kijevu poslale bezbednosnu pomoć u vrednosti od oko 17,6 milijardi dolara.