Medvedev upozorava zapadne analitičare na zalihe oružja

Medvedev upozorava zapadne analitičare na zalihe oružja

Rusija će uveliko poboljšati svoj vojni arsenal, izjavio je u ponedeljak bivši predsednik zemlje Dmitrij Medvedev, dodajući da proizvodnja tenkova, visokopreciznih projektila, dronova i artiljerijskih oruđa raste „višestruko“.

On je to izjavio nakon inspekcije proizvodnih linija vodećeg ruskog proizvođača oružja, fabrike tenkova Uralvagonzavod.

Medvedev, koji je trenutno zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti, objavio je na Telegramu snimak na kojem se vidi kako obilazi proizvodne hale fabrike zajedno sa delegacijom vladinih zvaničnika. Na snimku je takođe prikazano desetine modernih borbenih tenkova T-72B3 i T-90M u izgradnji u objektu, uključujući i one za koje se činilo da su u završnoj fazi sklapanja.

Zvaničnik je rekao da je više puta video tvrdnje zapadnih analitičara „da će Rusiji uskoro ponestati vojne opreme i naoružanja“.

„Ne zadržavajte dah“, napisao je. „Proizvodnja naoružanja i specijalne opreme se višestruko povećava u svim pravcima: od tenkova i topova do visoko preciznih raketa i dronova. Čekati!“ dodao je Medvedev.

Prošle nedelje je predsednik Vladimir Putin osnovao poseban Koordinacioni savet sa zadatkom da ispuni zahteve ruske vojne operacije u Ukrajini. Očekuje se da će savet pojednostaviti napore saveznih i regionalnih vlasti da trupama obezbede opremu i vojnu opremu, kao i logističku podršku. Očekuje se da će se predsednik pridružiti sednici saveta u utorak putem video linka.

Rusija je trenutno zaključana u produženom sukobu sa Ukrajinom, koja se u velikoj meri oslanja na vojnu pomoć SAD i njenih saveznika u Evropi i drugde. Sredinom septembra, šef NATO-a Jens Stoltenberg priznao je za Si-En-En da su članice bloka značajno iscrpile sopstvene zalihe oružja snabdevajući Ukrajinu oružjem i pozvao na podsticanje proizvodnje oružja.

Zapadne zemlje, posebno SAD i Nemačka, takođe su oklevale da snabdevaju Kijev teškim oklopom, kao što su borbeni tenkovi, uprkos ponovljenim zahtevima ukrajinske vlade.