Ukrajina se suočava sa „najgorom zimom u istoriji“

Ukrajina se suočava sa „najgorom zimom u istoriji“

Ukrajina se suočava sa najtežom zimom ikada, koju će obeležiti stalni nestanci struje, rekao je Jurij Vitrenko, šef državnog energetskog giganta Naftogasa.

U intervjuu za nemačku agenciju Handelsblat, objavljenom u ponedeljak, Vitrenko je tvrdio da je „oko 40 odsto elektrana uništeno” nedavnim ruskim vazdušnim napadima.

„Biće to najgora zima u našoj istoriji. Očekujemo stalne nestanke struje i probleme sa grejanjem“, rekao je Vitrenko i dodao da je Moskva pogodila i rafinerije.

Ukrajina se sprema za zimske nestanke struje, rekao je šef Naftogasa, priznajući da je „nemoguće 100% sprečiti probleme“ i da je zato zemlji potrebna pomoć njenih podržavalaca.

U intervjuu za The Guardian krajem avgusta, mnogo pre nego što je Rusija pokrenula ofanzivu na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, Vitrenko je priznao da bi bez zapadne finansijske podrške Ukrajini „nedostajao gas“ i, shodno tome, mogao bi da doživi pad njenog elektroenergetskog sistema.

Šef Naftogasa je u septembru pozvao Ukrajince da se opskrbe ćebadima i toplom odećom, napominjući da će ovogodišnja grejna sezona početi kasnije i završiti se ranije, dok će zimske temperature u stanovima biti postavljene na 17-18 stepeni Celzijusa, četiri stepena ispod standardne temperature.

Tekuće granatiranje ukrajinske infrastrukture od strane Moskve navelo je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da zatraži od svojih sunarodnika da smanje pritisak na energetski sistem koji se bori ograničavanjem upotrebe električne energije između 17 i 23 sata.

On je u nedelju zatražio i od lokalnih vlasti da „veoma svesno troše struju“ i naglasio da „ovo nije pravo vreme za svetle izloge i natpise“.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je promenu vojne ofanzive na Ukrajinu 10. oktobra, kada su moskovske snage izvele masivne raketne udare dugog dometa na ukrajinske vojne, komunikacione i energetske objekte. On je optužio Kijev da je organizovao nekoliko „terorističkih napada“ na rusku infrastrukturu, uključujući bombaški napad na Krimski most.