Kineske akcije i valuta padaju

Kineske akcije i valuta padaju

Kineski juan je naglo oslabio u ponedeljak, a akcije u zemlji imale su najgori dan od globalne finansijske krize 2008. godine, samo dan nakon što je kineski lider Si Đinping obezbedio svoj treći mandat i preduzeo veliku rekonstrukciju rukovodstva.

Reminbi je dostigao najniži nivo od 14 godina u odnosu na američki dolar na kopnenom tržištu. Indeks tehnologije Hang Seng, koji prati 30 najvećih tehnoloških kompanija navedenih u Hong Kongu, pao je za skoro 10%. Akcije tehnoloških giganata Alibaba i Tencent pale su za više od 11%, čime su zajedno izbrisale 54 milijarde dolara sa njihove berzanske vrednosti.

Oštra rasprodaja dolazi dan nakon što je vladajuća Komunistička partija predstavila svoje novo rukovodstvo za narednih pet godina. U novom vrhunskom timu nedostajao je jedan broj visokih zvaničnika koji su podržavali tržišne reforme i otvaranje privrede. Ovo je izazvalo zabrinutost investitora oko budućeg pravca zemlje i njenih odnosa sa SAD.

„Izgleda da je rekonstrukcija rukovodstva uplašila strane investitore da oslobode svoje kineske investicije, što je izazvalo velike rasprodaje kineskih akcija koje se nalaze na berzi u Hong Kongu“, rekao je Ken Čeung, glavni azijski forek strateg u Mizuho banci, za CNN.

U međuvremenu, neki analitičari primećuju da je u poslednjih nekoliko meseci Peking preduzeo manje dramatične regulatorne mere protiv tehnoloških giganata. „Neke politike prema tehnološkim akcijama su omekšane“, rekao je za CNBC Dankan Vrigli, glavni kineski ekonomista u Pantheon Macroeconomics. „Sve u svemu, mislim da je stav rukovodstva i vlada postao pozitivniji tokom prošle godine“, dodao je on.

Do zastoja na tržištu došlo je uprkos objavljivanju podataka o BDP-u jačim nego što se očekivalo od strane Nacionalnog biroa za statistiku. Izveštaj je pokazao da je kineska ekonomija porasla za 3,9 odsto u trećem kvartalu u odnosu na pre godinu dana. Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekivali su rast od 3,4%.