Izraelske snage ubile Palestinca na Zapadnoj obali

Izraelske snage ubile Palestinca na Zapadnoj obali

JERUSALIM – Izraelski vojnici su u subotu ubili jednog Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici, a Palestinac je izbo jednog Izraelca u Jerusalimu, saopštila je policija, preneo je Rojters.

Izraelska vojska je saopštila da su njene trupe pokušavale da zadrže vozilo nakon što su njegovi putnici ilegalno prešli u Izrael. Navodi se da je vozilo pobjeglo i udarilo vojnika, nakon čega su „vojnici pucali na vozilo“.

Jedan od putnika je preminuo u bolnici, rekli su zvaničnici palestinske bolnice. Čovekov otac je rekao palestinskom Kudsnetu da je njegov sin krenuo na posao kada je upucan. Nije bilo jasno da li je imao dozvolu za ulazak u Izrael.

U odvojenom incidentu na Zapadnoj obali, izraelski odbrambeni zvaničnici rekli su da se palestinski vozač zabio svojim automobilom u stražarsku kabinu sa posadom, u onome što su opisali kao napad na koji se sumnja.

U Jerusalimu je izraelska policija saopštila da je pucala i „neutralisala“ Palestinca koji je izbo i teško ranio jednog Izraelca. Na video snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se kako osumnjičeni napadač leži ranjen na igralištu gde su deca igrala fudbal, dok je naoružani policajac stajao iznad njega.

Nasilje na Zapadnoj obali je eskaliralo poslednjih meseci, povremeno se prelivajući i na Jerusalim, nakon što su izraelske snage počele obračun krajem marta kao odgovor na niz napada Palestinaca u Izraelu.

Mirovni pregovori uz posredovanje SAD, čiji je cilj okončanje višedecenijskog sukoba i uspostavljanje palestinske države na Zapadnoj obali, istočnom Jerusalimu i Gazi, propali su 2014. i ne pokazuju znake oživljavanja.

Izrael održava izbore 1. novembra sa premijerom Jairom Lapidom, koji je u septembru podržao sporazum o dve države sa Palestincima, takmičeći se sa bivšim premijerom Jastrebom Benjaminom Netanjahuom, koji je išao napred i nazad po tom pitanju.