Estonija poziva EU da brzo odobri deveti paket sankcija protiv Ruske Federacije

Estonija poziva EU da brzo odobri deveti paket sankcija protiv Ruske Federacije

Ministarstvo spoljnih poslova Estonije dostavilo je Evropskoj komisiji svoje predloge u vezi sa devetim paketom mera sankcija Rusiji i Belorusiji, koji je u pripremi, i želi da novi paket brzo stupi na snagu, prenosi portal ERR, kako piše „Evropska istina”.

Estonija želi da deveti paket sankcija dodatno proširi i ojača sankcije Rusiji, pre svega u oblasti energetike, bankarstva, medijske propagande i trgovine, kao i da dodatna fizička i pravna lica potpadnu pod ograničenja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Principijelna odluka Evropskog saveta da pojača sankcije Rusiji je politička izjava volje, koja se mora brzo primeniti“, rekao je ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu.

Do sada je na snagu stupilo osam paketa sankcija čija je svrha da toliko podignu cenu agresije za Rusiju da potpuno parališe rusku ekonomiju i onemogući finansiranje rata.

Kako je saopšteno, Poljska je zajedno sa Litvanijom, Letonijom i Estonijom razvila još jedan paket sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Predlog uključuje, između ostalog, zabranu nuklearne saradnje i uvoza ruskih dijamanata. Dokument će na samitu biti predstavljen i drugim zemljama EU.

Mere koje predlažu četiri zemlje uključuju i zabranu izvoza svih dronova u Rusiju, uključujući i one najjeftinije, civilne. Prema rečima autora predloga, bespilotne letelice, čak i najjednostavnijeg dizajna, mogu da se koriste kao podrška na bojnom polju.