Muškarac optužen za napad na supermarket i dalje nesposoban za suđenje

Muškarac optužen za napad na supermarket i dalje nesposoban za suđenje

BOULDER, Kolorado – Čovek optužen za ubistvo 10 ljudi u supermarketu u Koloradu prošle godine i dalje je nesposoban da mu se sudi, presudio je sudija u petak, zadržavajući njegovo krivično gonjenje na čekanju, preneo je AP.

Sudski postupak protiv Ahmada Al Alivija Alise (23) pauziran je od decembra, kada je sudija prvi put utvrdio da je mentalno nesposoban. Presude znače da on nije u stanju da razume pravne postupke ili da radi sa svojim advokatima da se brani.

Alisa ostaje u državnoj duševnoj bolnici, gde se nalazi na lečenju, a u petak nije bila u sudnici u Bolderu.

Alisa je optužena da je otvorila vatru ispred i unutar prodavnice King Soopers marta 2021. u fakultetskom gradu Bolderu. Ubio je mušterije, radnike i policajca koji je pokušao da zaustavi napad. Alisa se predala nakon što ga je drugi policajac pucao i ranio, navode vlasti.

Istražitelji nisu objavili informacije o tome zašto veruju da je Alisa izvršila napad.

Alisa je optužena za ubistvo, kao i za višestruke pokušaje ubistva zbog ugrožavanja života još 26 osoba.

Alisini advokati nisu komentarisali optužbe. Od njega još nije zatraženo da se izjasni o krivici.

Izveštaji o njegovim procenama mentalnog zdravlja nisu objavljeni. Međutim, u sudskim dokumentima koji su se obraćali jednom od njih prošle godine navodi se da mu je privremeno dijagnosticirano neodređeno mentalno stanje koje ograničava njegovu sposobnost da „smisleno razgovara sa drugima“.

Kompetentnost je drugačije pravno pitanje od izjašnjavanja o nevinosti zbog ludila, što uključuje da li ih je nečije mentalno zdravlje sprečilo da razumeju ispravno od lošeg kada je zločin počinjen.

U napadu su poginuli Riki Olds, Deni Stong, Neven Stanišić, Tralona Bartkovjak, Teri Lejker, Suzan Founten, Kevin Mahoni, Lin Marej, Džodi Voters i Erik Tali, koji su utrčali u prodavnicu sa početnim timom policajaca.

Alisa je živela u obližnjem predgrađu Arvade, gde vlasti kažu da je prošao proveru da legalno kupi pištolj Ruger AR-556 šest dana pre nego što vlasti kažu da ga je upotrebio u pucnjavi.