Ruski trener džudoa povređen u granatiranju Zaporožja

Ruski trener džudoa povređen u granatiranju Zaporožja

Ruski trener džudoa Igor Romanov, čiji je štićenik Arsen Galstjan osvojio olimpijsko zlato na Igrama u Londonu 2012. godine, povređen je u ukrajinskom granatiranju u oblasti Zaporožja, javili su mediji u petak.

Prema Telegram kanalu Mash, trener je bio među regrutovanima u okviru delimične mobilizacije koju je prošlog meseca najavio ruski predsednik Vladimir Putin.

Romanov je, kako se izveštava, prošao jednonedeljni kurs pre nego što je raspoređen u nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je više puta bila meta ukrajinskih granatiranja i udara bespilotnih letelica u poslednjih nekoliko meseci. Kijev je takođe pokušao da pošalje diverzantske timove da preuzmu kontrolu nad najvećom evropskom nuklearnom elektranom, ali su ti napadi odbijeni.

47-godišnji trener je povređen nakon što se njegova jedinica našla pod ukrajinskom vatrom upotrebom višecevnih raketnih bacača HIMARS koje je isporučio SAD, tvrdi Maš. Nisu otkriveni dalji detalji o tačnoj lokaciji.

Romanov je hospitalizovan sa ranama od gelera na leđima i drugim delovima tela, ali njegov život trenutno nije životno ugrožen, rekao je za RBK direktor njegovog sportskog kluba sa sedištem u južnom ruskom gradu Krasnodaru.

Galstjan je takođe potvrdio da je njegov trener povređen od strane ukrajinskih snaga. „Glavna stvar je da je živ. Sada je na lečenju u bolnici. Da, učestvovao je u vojnoj operaciji i zadobio je rane od gelera“, rekao je olimpijski šampion ruskom kanalu MatchTV.

Zaporoška oblast je zvanično uključena u sastav Ruske Federacije početkom oktobra, zajedno sa Hersonskom regijom i Narodnim republikama Donjeck i Lugansk, nakon što je stanovništvo tih teritorija velikom većinom podržalo taj potez tokom referenduma. Kijev i njegovi zapadni pristalice označili su glasove kao „lažiranje“ i nastavljaju da posmatraju teritorije kao delove Ukrajine.