Bugarski parlament je konačno izabrao predsednika i deblokirao svoj rad

Bugarski parlament je konačno izabrao predsednika i deblokirao svoj rad

Poslanici bugarskog parlamenta tri dana kasnije uspeli su da deblokiraju rad tela glasanjem za kandidaturu za predsednika – postao je najstariji narodni izabranik, 70-godišnji Veždi Rašidov, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na „Radio Sloboda“.

Za kandidaturu Rašidova glasalo je 139 poslanika bugarskog parlamenta iz partija GERB, „Pokret za prava i slobode“, „Bugarska socijalistička partija“ i „Bugarski uspon“. Protiv su glasala 73 poslanika proevropskih snaga – „Nastavak promena“ i „Demokratska Bugarska“. Predstavnici proruskog „Renesansa” bili su uzdržani (27 glasova).

Rašidovu je već u četvrtak ponuđeno mesto predsednika bugarskog parlamenta, ali je on to odbio i povukao kandidaturu.

„Sinoć sam dobio više od 100 SMS-ova i poziva, od kojih me je 60 odsto grdilo da odbijam, jer hoće da imaju državu, parlament. Lično, nakon što sam dva puta bio ministar i šest mandata zamenik ministra, duboko u moje srce voleo bih da posvetim vreme unucima“, rekao je novoizabrani šef parlamenta.

Izboru Rašidovu prethodilo je deset neuspešnih glasova, koji su se otegli na tri dana i nisu dozvolili deblokadu rada bugarskog parlamenta.

Rad parlamenta je zapravo blokiran dok poslanici ne odluče o predsedniku. Po ustavu, predsednik treba da bude izabran na prvom sastanku. Najviši zamenik, koji ga tradicionalno otvara, ima samo svečanu ulogu.

Kako je saopšteno, partija bivšeg premijera Bugarske, koja je pobedila na izborima, nije uspela da formira novu vladu.