Erdogan pristao na sastanak sa premijerom Švedske u vezi sa sporazumom o njenom pristupanju NATO-u

Erdogan pristao na sastanak sa premijerom Švedske u vezi sa sporazumom o njenom pristupanju NATO-u

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je spreman da se sastane sa novim premijerom Švedske Ulfom Kristersonom, nakon što je izrazio spremnost da otputuje u Ankaru kako bi ubrzao ratifikaciju članstva u NATO, piše „Evropska istina“, prenosi Hurijet dejli njuz.

„Novi premijer Švedske je zatražio sastanak. O ovim pitanjima ćemo razgovarati sa njim u našoj zemlji“, rekao je Erdogan medijima na povratku iz Azerbejdžana.

Podsetimo, Kristersson je 20. oktobra rekao da je poslao signale Turskoj o spremnosti da odmah ode u Ankaru kako bi ubedio Tursku da podrži aplikacije Švedske i Finske za ulazak u NATO.

Kao što znate, svih 30 zemalja članica NATO-a moraju da odobre članstvo Finske i Švedske u Alijansi. Turska i Mađarska su trenutno jedine zemlje koje još nisu ratifikovale svoje članstvo.

Turska je zapretila da će blokirati članstvo Finske i Švedske, insistirajući na tome da dve zemlje moraju da ispune njene zahteve za „saradnjom u borbi protiv terorizma“, uključujući izručenje ljudi koje Ankara smatra ekstremistima. Erdogan je već jasno stavio do znanja da polaže pretenzije uglavnom na Švedsku, a ne na Finsku.

Premijerka Finske Sana Marin rekla je pre neki dan da ne očekuje da će aplikacija biti blokirana od strane Mađarske ili Turske, ali smatra da su rizici odlaganja ovog procesa realni.