Nafta stabilna, kamate u porastu

Nafta stabilna, kamate u porastu

Cene nafte su u petak bile skoro stabilne, pošto je optimizam u vezi sa mogućim porastom potražnje za energijom u Kini izbledeo, a tržište je pomerilo zabrinutost zbog velike inflacije.

Fjučersi na naftu Brent izgubili su 12 centi da bi se trgovali na 92,26 dolara po barelu do 0219 GMT. Fjučersi američkog zapadnog Teksasa na srednjem tržištu oslabili su 4 centa na 84,47 dolara po barelu.

Brent je bio na pravom putu za sedmični rast od 0,7%, dok se očekivalo da će VTI pasti za 1,3% nakon preokretanja predmjesečnih ugovora.

Da bi se borile protiv inflacije, Federalne rezerve SAD pokušavaju da uspore ekonomiju i nastaviće da povećavaju svoju kratkoročnu ciljnu stopu, izjavio je u četvrtak predsednik Banke Federalnih rezervi Filadelfije Patrik Harker.

„S obzirom da se nekoliko ključnih članova Fed-a smenjivalo na propovedaonici ove nedelje, zalažući se za još veće kamatne stope, to je umanjilo optimizam zbog smanjenih karantinskih nada Kine“, rekao je Stiven Ines, generalni direktor SPI Asset Management-a u belešci.

„Svi žude za povećanjem robe na osnovu ponovnog otvaranja Kine, ali mi još nismo tamo.

Peking razmatra smanjenje perioda karantina za posetioce na sedam dana sa 10 dana, preneo je Blumberg u četvrtak, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim. Za sada nema zvanične potvrde iz Pekinga.

Kina, najveći svetski uvoznik sirove nafte, ove godine se držala strogih ograničenja COVID-19, što je uticalo na poslovnu i ekonomsku aktivnost, smanjujući potražnju za gorivom.

Predstojeća zabrana Evropske unije ruske sirove nafte i naftnih derivata, kao i smanjenje proizvodnje od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika uključujući Rusiju, poznatu kao OPEK+, nedavno su podržali cene.

OPEK+ je početkom oktobra dogovorio smanjenje proizvodnje za 2 miliona barela dnevno.