Ambasadori EU odobrili su da se Britanija pridruži evropskoj šemi vojne mobilnosti

Ambasadori EU odobrili su da se Britanija pridruži evropskoj šemi vojne mobilnosti

Ambasadori EU su odobrili zahtev Velike Britanije za pridruživanje projektu vojne mobilnosti EU, koji ima za cilj povećanje efikasnosti kretanja trupa i opreme širom Evrope, piše Euractiv, prenosi „Evropska istina“.

Očekuje se da će odluka biti formalizovana bez rasprave sredinom novembra, kada se ministri spoljnih poslova i odbrane EU sastanu u Briselu na redovnom jesenjem zasedanju.

Neformalne konsultacije su u toku, postoji interesovanje za saradnju sa Velikom Britanijom, posebno u kontekstu rata Rusije protiv Ukrajine“, rekao je predstavnik EU.

Nakon što su se Kanada, SAD i Norveška prošle godine pridružile projektu predvođenom Holandijom, Britanija, ključni saveznik NATO-a koji je nakon Bregzita ostao izvan bezbednosnog okvira EU, postaće četvrta zemlja koja nije članica EU koja će učestvovati u šemi.

U to vreme, to je bio prvi put da je EU dozvolila trećim zemljama da se pridruže njenom okviru vojnog projekta takozvane stalne strukturirane saradnje (PESCO).

Projekat vojne mobilnosti nije ekvivalentan stvaranju zajedničke oružane snage, već ima za cilj ublažavanje birokratskih procedura koje značajno usporavaju raspoređivanje trupa kopnom, morem ili vazduhom.

Britanija trenutno predvodi jednu od borbenih grupa NATO-a u Estoniji i nedavno je udvostručila broj osoblja u zemlji slanjem dodatne opreme, uključujući tenkove i oklopna borbena vozila.