Azija i Bliski istok povećavaju izvoz dizela u Evropu

Azija i Bliski istok povećavaju izvoz dizela u Evropu

Trgovci naftom povećavaju izvoz dizela iz Azije i Bliskog istoka u Evropu u oktobru kako bi profitirali od velikog jaza u cenama između regiona pošto su višenedeljni štrajkovi u francuskim rafinerijama pooštrili zalihe, iako strmo nazadovanje može ograničiti količine, prema izvorima trgovine i podacima o isporuci, objavio je Rojters.

„Istočno od Sueca šalje sve što mogu da isporuče… samo je pitanje koliko Kina izveze u novembru“, rekao je trgovac iz Evrope.

Za oktobar će iz Južne Koreje i Kine u severozapadnu Evropu biti utovareno oko 289.000 tona benzina, u odnosu na 137.500 tona u septembru, pokazuju podaci o praćenju brodova iz Refinitiva.

Izvoz iz Indije i Bliskog istoka za oktobar u severozapadnu Evropu iznosio je oko 480.000 tona odnosno 834.000 tona, u poređenju sa 361.000 tona i 511.310 tona pre mesec dana, pokazuju podaci.

Trgovac je procenio da bi Evropa u novembru mogla da uveze oko 3 miliona tona (750.000-850.000 barela dnevno) iz istočnog Sueca, od čega bi na Bliski istok mogao da otpada dve trećine obima. Trgovci očekuju da će najveći deo zaliha u Evropu doći iz Indije i Bliskog istoka, uz kraće vreme isporuke.

Najveći azijski izvoznici goriva u Južnoj Koreji i Tajvanu objavili su nalet tendera ovog meseca, dok će Kina takođe pojačati izvoz dizela nakon što je Peking povećao alokaciju.

Međutim, prekidi u rafinerijama kompanije TotalEnergies u Francuskoj uzrokovani štrajkovima radnika od septembra doveli su do naglog porasta cena dizela u odnosu na cene u narednim mesecima, tržišnu strukturu poznatu kao nazadovanje, što predstavlja rizik za vrednost tereta nafte koji putuje na velikim udaljenostima kao što je od Azije do Evrope.

Strmo nazadovanje, koje već odvraća trgovce od skladištenja dizela na globalnom nivou, moglo bi sprečiti da toliko potrebno gorivo za grejanje stigne u Evropu ove zime, jer se region smanjuje na uvoz iz najvećeg dobavljača Rusije uoči embarga Evropske unije u februaru.

„Neki krajnji potrošači su pravili zalihe ruskog dizela, ali sada sa francuskim štrajkovima, tržište se zaoštrilo i imamo brutalno nazadovanje“, rekao je trgovac iz Evrope.

„Dakle, postoji veliki komercijalni podsticaj za povlačenje akcija, što će pogoršati kupovinu dizela.

Profitne marže u severozapadnoj Evropi od dizel barže porasle su u utorak na preko 83 dolara po barelu, što je rekordno visok nivo, usled nedovoljne ponude.

Već rastuće cene dizela u Sjedinjenim Državama navele su trgovce da preusmere nekoliko tereta sa Bliskog istoka u Evropu na područje luke Njujorka, dodatno ograničavajući snabdevanje u Evropi.

„Evropske pukotine [gasola] mogle bi da se smanje još više za 10-15 dolara po barelu kada se štrajkovi okončaju, što bi činilo rizičnim za azijska burad da dođu ovamo čak i na bazi brzog punjenja s obzirom na jaku nazadovanje, iako je arbitraža tehnički otvorena papir“, rekao je Mark Vilijams, direktor istraživanja u Vood Mackenzie.