Sin bivšeg šefa Ruskih železnica uhapšen zbog lansiranja drona

Sin bivšeg šefa Ruskih železnica uhapšen zbog lansiranja drona

Norveški sud stavio je u utorak 47-godišnjeg Andreja Jakunjina u pritvor na dve nedelje zbog optužbi da je ilegalno upravljao dronom sa svoje luksuzne jahte. Osumnjičeni, koji vodi investicionu kompaniju VIIM, najstariji je sin Vladimira Jakunjina, bivšeg šefa državnih Ruskih železnica.

Navodni incident s dronom dogodio se kod arhipelaga Svalbard, takođe poznatog kao Špicbergen. Norveška policija zatražila je od suda da pritvori počinitelja, navodeći kao razlog strah da bi mogao izbjeći istražitelje i pobjeći iz zemlje. Tokom saslušanja, Jakunjin je insistirao da je britanski državljanin i istakao da je stalni stanovnik Italije.

„Čovek ima rusko i britansko državljanstvo i optužen je za kršenje Zakona o sankcijama §4 zbog letenja dronom na norveškoj teritoriji na Svalbardu“, rekla je policijski tužilac Anja Mikkelsen Indbjor lokalnim medijima.

Luksuzni čamac plovi oko Svalbarda i duž norveške obale nekoliko meseci počevši od ovog leta. Uprkos Jakunjinovom insistiranju da se prema njemu postupa isključivo kao prema državljaninu Velike Britanije, policija je primetila da je pronašla njegov ruski pasoš na brodu.

„Policija je uhapsila čoveka 17. oktobra u Hamerfestu i zaplenila dronove i elektronske uređaje koji se sada analiziraju“, dodala je ona. „Sadržaj iz drona je od velike važnosti za slučaj.

Jakunjinova odbrana je insistirala da je afera sa dronom bila čista nesreća i optuženi nije bio svestan da su takve aktivnosti na neki način regulisane. „Priznao je da je upravljao dronom, ali nije imao razloga da veruje da je to nezakonito. On je britanski državljanin“, rekao je Jakunjinov advokat Jens Bernhard Herstad. „Na sudski nalog će biti uložena žalba.

Jakunjin je sedmi ruski državljanin koji je završio u pravnim problemima zbog letenja dronovima u Norveškoj, navode mediji. Pre nego što je ime osumnjičenog zvanično potvrđeno, lokalni mediji su ga opisali samo kao sina „bliskog saveznika” ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ranije ove godine, Vladimir Jakunjin je osporio takvu definiciju kada je bio na meti zapadnih sankcija zbog tekućeg sukoba između Rusije i Ukrajine. Nakon što je u aprilu dobio sankcije Velike Britanije, Jakunjin je rekao da je London pokazao „zapanjujuću nesposobnost“ u sastavljanju sankcija i da ga je pogrešno opisao kao šefa Ruskih železnica. „Već sedam godina sam u penziji sa ove funkcije i ne bavim se nekom drugom državnom ili komercijalnom delatnošću. Svako ko ima pristup internetu može lako da pronađe ove informacije“, rekao je bivši izvršni direktor.