San Francisko će potrošiti 1,7 miliona dolara na jedan javni toalet

San Francisko će potrošiti 1,7 miliona dolara na jedan javni toalet

Lokalna vlada San Franciska očekuje da će potrošiti do 1,7 miliona dolara za izgradnju samo jednog javnog toaleta – što je jedva kap u čaši za grad koji godišnje dobije hiljade pritužbi na fekalije na trotoarima – a procenjuje se da će projektu biti potrebno tri godine da se završi.

Gradski čelnici trebalo je da se okupe u sredu popodne na gradskom trgu Noe Vallei kako bi pohvalili svoj uspeh u dobijanju državnih sredstava za skupi toalet, navodi se u javnom obaveštenju za taj događaj. Objekat će navodno biti veličine samo 150 kvadratnih stopa i neće biti spreman za upotrebu do 2025. godine, ako sve bude po planu.

Kako je kolumnistkinja San Francisco Chroniclea Heder Najt objasnila: „Još jedan javni toalet u gradu sa vrlo malo njih je odličan. Ali detalji o ovom konkretnom kremenju? Oni su zapanjujući i sumiraju mnogo toga šta nije u redu sa našom gradskom vladom.“

Član skupštine Kalifornije Met Hejni, demokrata iz San Franciska, rekao je Najtu da je radio na dobijanju državnog finansiranja nakon što mu je gradsko odeljenje za rekreaciju i parkove saopštilo procenjene troškove. „Rekli su mi 1,7 miliona dolara, a ja sam dobio 1,7 miliona. Nisam imao izbora da kući donesem manje slanine kada je u pitanju izgradnja toaleta.”

Procenjeni trošak je ekvivalentan skoro četiri puta većoj od srednje cene kuće u SAD, prema najnovijim vladinim podacima o stambenim zgradama. Zvaničnici grada San Franciska naveli su u saopštenju da cifra ne uključuje samo izgradnju, već i projektovanje kupatila, traženje javnog mišljenja i dobijanje lokalnih i državnih dozvola.

Odbor za reviziju građanskog dizajna lokalne Komisije za umetnost sprovešće „pregled u više faza“ kako bi se uverio da su planovi najvišeg kvaliteta i da su „prikladni kontekstu“. Najt je dodao da će Nadzorni odbor San Franciska, gradski komitet za rekreaciju i parkove i državni ekološki regulatori takođe morati da potpišu dizajn toaleta. Radnici sindikata će graditi objekat. „Iako ovo nije najjeftiniji način izgradnje, on odražava vrednosti San Franciska“, navodi se u saopštenju grada.

Gradonačelnica San Franciska London Brid je prošlog decembra proglasila vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, samo nekoliko dana nakon što je najavila rat protiv kriminala, droge i javne defekacije. Grad godišnje primi oko 30.000 pritužbi na izmet na javnim mestima. Gradski program za obezbeđivanje prenosivih javnih toaleta u najugroženijim naseljima koštao je procenjenih 28,50 dolara po ispiranju vode od 2019. godine, što odražava visoke troškove održavanja i čišćenja.