SAD razbija mrežu koja pruža tehnologiju ruskoj vojsci

SAD razbija mrežu koja pruža tehnologiju ruskoj vojsci

VAŠINGTON – Bajdenova administracija najavila je u sredu krug krivičnih prijava i sankcija u vezi sa komplikovanom šemom nabavke vojnih tehnologija od američkih proizvođača i ilegalne isporuke Rusiji za njen rat u Ukrajini, piše AP.

Deo opreme je pronađen na ratištima u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo pravde, a druga tehnologija za širenje nuklearnog oružja presretnuta je u Letoniji pre nego što je mogla da bude isporučena u Rusiju.

Ministarstvo pravde optužilo je devet osoba u odvojenim slučajevima u Njujorku i Konektikatu, kao i dva naftna posrednika za Venecuelu. Optuženi su optuženi da su nabavljali vojnu tehnologiju od američkih kompanija, a zatim oprali desetine miliona dolara za bogate ruske biznismene i druge sankcionisane subjekte. Neki od optuženih su takođe optuženi za posredovanje u ilegalnim poslovima sa naftom za venecuelansku državnu naftnu kompaniju.

„Kao što sam rekao, naši istražitelji i tužioci će biti neumoljivi u svojim naporima da identifikuju, lociraju i privedu pravdi one koji svojim nezakonitim radnjama narušavaju vladavinu prava i omogućavaju ruskom režimu da nastavi svoju ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu“, rekao je državni tužilac. Merik Garland je rekao u saopštenju.

Petorica optuženih u Njujorku su svi ruski državljani, a dvojica su uhapšena. Sva četvorica optuženih u slučaju Konektikat — tri Letonca i jedan Ukrajinac — privedeni su pre nekoliko meseci na zahtev američkih vlasti.

Krivične optužbe dopunjuju poslednju rundu sankcija Bajdenove administracije protiv Rusije.

Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija objavila je u sredu sankcije protiv jednog od ljudi koje je Ministarstvo pravde optužilo, navodeći Jurija Orehova i dve njegove firme, Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH i Opus Energi Trading LLC, za nabavku naprednih poluprovodnika i mikroprocesora koji se koriste u borbenih aviona i balističkih i hipersoničnih raketnih sistema između ostalih vojnih upotreba.

Orehov i firme su na kraju poslale materijale ruskim krajnjim korisnicima, uključujući kompanije koje su odredile razne federalne agencije, kršeći kontrolu izvoza SAD.

Ministarstvo pravde, Federalni istražni biro i Kancelarija za kontrolu inostrane imovine radili su u koordinaciji na identifikaciji ruske mreže.

Zajedno sa sankcijama članovima užeg kruga ruskog predsednika Vladimira Putina, SAD su zamrzle sredstva ruske Centralne banke i uvele agresivnu kontrolu izvoza.

Najnoviji napor posvećen je sprečavanju Rusije da nabavlja vojne tehnologije.

Zamenik ministra finansija Voli Adejemo rekao je u saopštenju u sredu da se Rusija sve više bori da dobije tehnologije koje su joj potrebne za održavanje rata „zahvaljujući sankcijama bez presedana i kontroli izvoza koje je uvela naša široka koalicija partnera i saveznika“.

„Znamo da ovi napori imaju direktan uticaj na bojno polje“, rekao je on, „s obzirom da ih je očaj Rusije naveo da se okrenu inferiornim dobavljačima i zastareloj opremi.

Informacija iz Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe, predstavljena u petak u Ministarstvu finansija, kaže da je Rusija izgubila više od 6.000 komada opreme od početka rata krajem februara i da se za snabdevanje obraća Iranu i Severnoj Koreji.

Rusija se oslanja na stranu mašinu za proizvodnju, a tekuće bankarske sankcije umanjile su sposobnost Kremlja da dobije finansiranje za uvoz vojne opreme, navodi ODNI.