EPA: UPS će platiti kaznu, ispraviti prekršaje u vezi sa opasnim otpadom

EPA: UPS će platiti kaznu, ispraviti prekršaje u vezi sa opasnim otpadom

VAŠINGTON – Agencija za zaštitu životne sredine postigla je nagodbu sa United Parcel Service za rešavanje kršenja propisa o opasnom otpadu u više od 1.100 objekata u 45 država i Portoriku, saopštila je agencija u sredu, izvestio je AP.

Ugovor o saglasnosti sa UPS-om sa sedištem u Atlanti rešava niz navodnih kršenja, uključujući propust da se donesu odluke o odlaganju zemljišta i da se pravilno upravlja opasnim otpadom na licu mesta. Kompanija ima tri godine da postigne usklađenost na 1.160 lokacija i platiće građansku kaznu od 5,3 miliona dolara.

UPS, čiji su poznati smeđi kamioni poznati širom sveta, stvara opasan otpad regulisan saveznim Zakonom o očuvanju i oporavku resursa kada je paket koji sadrži određene opasne materijale oštećen, kao i tokom svakodnevnih operacija kao što je održavanje, saopštila je EPA.

„Ovo rešenje je još jedan primer EPA-ine posvećenosti zaštiti zajednica od opasnosti opasnog otpada“, rekao je Lari Starfild, vršilac dužnosti pomoćnika administratora EPA za sprovođenje i osiguranje usklađenosti. Rešenje zahteva od UPS-a da se pozabavi nezakonitim radnjama u svim svojim objektima i „primeni politiku koja sprečava buduće nepoštovanje“, rekao je Starfild.

Portparol UPS-a Loren Spangler rekla je da služba za dostavu paketa ima dugogodišnje procedure za rukovanje opasnim otpadom i da preduzima dodatne korake da poboljša svoju praksu.

„Bezbednost naših zaposlenih i zajednica, kao i briga o našoj životnoj sredini su najveći prioriteti u UPS-u“, rekla je ona u mejlu. „Nastavićemo da radimo sa agencijama i vlastima širom sveta kako bismo osigurali bezbednost naše mreže i dobrobit naših zaposlenih i kupaca i zajednica kojima služimo.″

Zvaničnici EPA u regionu 6 sa sedištem u Teksasu prošle godine su sklopili sporazum sa UPS-om za objekte u Arkanzasu, Luizijani, Oklahomi, Novom Meksiku i Teksasu. Nakon tog poravnanja, EPA je proširila svoju istragu na druge objekte UPS-a širom zemlje i identifikovala slične zahteve širom zemlje. UPS postrojenja su generisala, akumulirala i ponudila za transport, tretman i/ili odlaganje određenih tokova opasnog otpada, uključujući zapaljivi, korozivni i akutni opasni otpad, saopštila je EPA.

UPS je razvio strategije usklađenosti u svojim objektima u Regionu 6 i započeo je slične korake širom zemlje, saopštila je EPA.

Prema nagodbi, UPS je pristao da poštuje državne i savezne zakone i propise RCRA, uključujući tačnije određivanje opasnog otpada, odgovarajuću obuku zaposlenih i pravilno upravljanje opasnim otpadom na licu mesta, saopštila je EPA.