SAD prodaju rezerve nafte dok

SAD prodaju rezerve nafte dok

VAŠINGTON – Američki predsednik Džo Bajden najavio je u sredu plan da rasproda ostatak svog oslobađanja iz državnih rezervi nafte za hitne slučajeve do kraja godine i počne da dopunjuje zalihe dok pokušava da smanji visoke cene benzina, objavio je Rojters.

Bajden nastoji da doda dovoljno ponude kako bi sprečio kratkoročne skokove cena nafte koji bi mogli da kazne Amerikance i da uveri američke bušače da će vlada ući na tržište kao kupac ako cene padnu prenisko.

On je rekao da će 15 miliona barela nafte biti ponuđeno iz Strateških rezervi nafte (SPR) – što je deo rekordnih 180 miliona barela nafte koje je počelo u maju, i dodao da su Sjedinjene Države spremne da ponovo iskoriste rezerve početkom sledeće godine kako bi obuzdale cene.

„Mi to nazivamo planom spremanja i oslobađanja“, rekao je Bajden na događaju u Beloj kući. „Ovo nam omogućava da se brzo krećemo kako bismo sprečili skokove cena nafte i odgovorili na međunarodne događaje.

Bajdenovo korišćenje rezerve savezne vlade za upravljanje skokovima cena nafte i pokušaji da poveća američku proizvodnju naglašavaju kako su ukrajinska kriza i inflacija promenile politiku predsednika koji je došao na funkciju obećavajući da će smanjiti zavisnost SAD od industrije fosilnih goriva.

Bela kuća je imala dodatni osećaj hitnosti nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte predvođena Saudijskom Arabijom uznemirila Bajdena tako što je stala na stranu Rusije i pristala na smanjenje proizvodnje, što je predsednika navelo da izjavi da je američko-saudijskim odnosima potrebna revalorizacija.

„Sa mojom najavom danas, nastavićemo da stabilizujemo tržišta i snižavamo cene u vreme kada su akcije drugih zemalja izazvale takvu volatilnost“, rekao je Bajden.

Bajden je okrivio invaziju ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu za veće cene sirove nafte i benzina, uz napomenu da su cene pale za 30 odsto u odnosu na vrhunac ranije ove godine.

Takođe je ponovio molbu američkim energetskim kompanijama, prodavcima benzina i rafinerijama, tražeći od njih da prestanu da koriste rekordnu dobit za otkup akcija, i da umesto toga investiraju u proizvodnju.

Cene „ne padaju dovoljno brzo“, rekao je on.

„Porodice bole,“ a cene benzina krše njihove budžete, dodao je on.

Predsednik, suočen sa kritikama republikanaca koji optužuju da prisluškuje SPR iz političkih razloga, a ne zato što postoji vanredno stanje, takođe je rekao da će napuniti zalihe nacije u narednim godinama.

Rekao je da će njegov cilj biti da popuni zalihe kada američka nafta bude oko 70 dolara po barelu, nivo za koji je rekao da bi i dalje omogućio kompanijama da profitiraju, a da je to dobar posao za poreske obveznike. Američka referentna vrednost je u sredu bila oko 85 dolara.

SPR, koji je sada na najnižem nivou od 1984. godine, je više od polovine pun sa više od 400 miliona barela nafte, rekao je Bajden, „više nego dovoljno za bilo kakvo vanredno povlačenje“.

Plan administracije je bio da se u novembru prekine prodaja 180 miliona barela. Međutim, kupovine kompanija, uključujući Marathon Petroleum Corp (MPC.N), Ekkon Mobil Corp (KSOM.N) i Valero Energi Corp (VLO.N), bile su sporije nego što se očekivalo tokom leta i oko 15 miliona barela je ostalo neprodato.

Oni će biti stavljeni na ponudu za isporuku u decembru, rekao je visoki zvaničnik administracije.

Američki predsednici imaju malo kontrole nad cenama nafte, ali velika potrošnja benzina u zemlji – najveća na svetu – znači da visoke cene na pumpi mogu biti politički otrov. Maloprodajne cene benzina pale su sa najvišeg nivoa u junu, ali su i dalje iznad istorijskih proseka i glavni su faktor koji doprinosi inflaciji.

Porastao je i jaz između veleprodajnih i maloprodajnih cena, što je podstaklo upozorenja Bele kuće protiv povećanja cena.

Bajden je rekao da bi naftne kompanije trebalo da se osećaju sigurnije u pogledu ulaganja u proizvodnju sa novim obećanjem o otkupu SPR-a i da prestanu da potiskuju otkup akcija.

„Dakle, moja poruka svim kompanijama je sledeća: imate rekordan profit i mi vam dajemo više sigurnosti. Tako da možete sada da delujete kako biste povećali proizvodnju nafte“, rekao je on.

Kompanije „ne bi trebalo da koriste vaš profit za otkup akcija ili za dividende. Ne sada, ne dok je rat besni“, rekao je on, tražeći od njih da smanje cene koje naplaćuju na pumpi.

Poslednjih nedelja, naftna industrija je sve više zabrinuta da bi administracija mogla da preduzme drastičan korak zabrane ili ograničavanja izvoza benzina ili dizela kako bi pomogla da se ponovo poveća zalihe u SAD. Oni su pozvali administraciju da skine tu opciju sa stola, što zvaničnici nisu voljni da urade.

„Sve alate držimo na stolu, znate, sve što bi potencijalno moglo da pomogne da se obezbedi stabilno domaće snabdevanje“, rekao je zvaničnik.