SAD odobrile Novavax buster COVID vakcinu

SAD odobrile Novavax buster COVID vakcinu

VAŠINGTON – Američki regulatori u sredu su odobrili dozu vakcine protiv COVID-19 koju je napravio Novavax, preneo je Asošijeted pres.

Uprava za hranu i lekove saopštila je da je nova buster opcija za ljude od 18 i više godina koji ne mogu da dobiju ažurirane Pfizer ili Moderna pojačivače koji ciljaju na omikron iz medicinskih razloga ili razloga pristupačnosti – ili koji inače ne bi dobili vakcinu protiv COVID-19.

FDA je precizirala da će se dodatna injekcija Novavax-a koristiti kao prvi dozator – ne za ljude koji su već primili jednu ili više doza za pojačavanje – najmanje šest meseci nakon završetka primarnih injekcija.

Novavax-ovi početni injekciji sa dve doze dostupni su od leta. Novavax je vakcina zasnovana na proteinima za razliku od drugih vakcina protiv COVID-19 dostupnih u SAD, uključujući Pfizer, Moderna ili Johnson & Johnson.

Oko 48 procenata Amerikanaca koji su primili svoje primarne vakcine nikada nisu primili tu najvažniju prvu vakcinu.

„Ponuda drugog izbora vakcine može pomoći da se povećaju stope vakcinacije protiv COVID-19 za ove odrasle osobe“, rekao je izvršni direktor Novavax-a Stenli Erk u izjavi.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti takođe su potpisali odluku nakon FDA.

Američki zdravstveni zvaničnici ohrabruju Amerikance da nabave te ažurirane Pfizer i Moderna pojačivače kako bi pojačali zaštitu od najčešćih omikronskih sojeva uoči očekivanog zimskog naleta.

Novi Novavax pojačivač je napravljen po originalnoj formuli te kompanije; još uvek testira recept za omikron.