Peskov: Rusija neće zatvoriti granice

Peskov: Rusija neće zatvoriti granice

U ovom trenutku nema planova za ograničavanje kretanja ljudi preko ruskih granica, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je to pojašnjenje dao ubrzo nakon što je predsednik Vladimir Putin uveo vanredno stanje u četiri bivša ukrajinska regiona koji su se nedavno pridružili Rusiji.

Na pitanje RIA Novosti u sredu da li će vlada zatvoriti granice, Peskov je rekao „Ne, mi ne planiramo“.

Ranije tokom dana, na sastanku Saveta bezbednosti Rusije, Putin je najavio odluku o uvođenju vanrednog stanja u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti od četvrtka u ponoć.

Krajem septembra, proruske administracije u četiri regiona održale su referendume o pridruživanju Rusiji. Ogromna većina u svakom regionu glasala je za taj potez.

Prema Putinovim rečima, njegova odluka se neće mnogo promeniti za ove regione, jer je vanredno stanje već bilo na snazi kada su se oni spojili sa Rusijom. Dokument potpisan u sredu samo pruža pravnu osnovu za vanredno stanje, koje je sada pod ruskim suverenitetom, rekao je predsednik.

Takođe je uveo stanje „reagovanja srednjeg nivoa“ u nizu drugih regiona u blizini Ukrajine, uključujući Republiku Krim, grad Sevastopolj, kao i oblasti Krasnodar, Belgorod, Brjansk, Voronjež, Kursk i Rostov. Lokalne vlasti su dobile dodatna ovlašćenja da obezbede bezbednost.

Istog dana, gornji dom ruskog parlamenta jednoglasno je odobrio uvođenje vanrednog stanja u delovima zemlje.