Katar: Evropa će se suočiti sa gorom gasnom krizom 2023.

Katar: Evropa će se suočiti sa gorom gasnom krizom 2023.

Evropa se suočava sa nestašicom prirodnog gasa u narednih nekoliko godina zbog prekida trgovine sa Rusijom, rekao je ministar energetike Katara, vodećeg globalnog izvoznika tečnog prirodnog gasa.

Zamena celog ruskog gasa drugim izvorima ne izgleda kao održiva strategija, rekao je Saad al Kabi za Fajnenšel tajms u intervjuu objavljenom u utorak.

Ako bi „nula ruskog gasa“ dospela u EU, kao što Brisel namerava, „mislim da će problem biti ogroman i za veoma dugo vreme“, rekao je on.

„Jednostavno nemate dovoljno zapremine da unesete [u] da biste zamenili taj gas na dugi rok, osim ako ne kažete ‘Gradiću ogromne nuklearne [elektrane], dozvoliću ugalj, Ja ću da ložim mazut“, objasnio je ministar.

Rukovodstvo EU se ponosi time što je smanjilo udeo ruskog gasa u mešavini bloka sa nekih 40% na samo 7,5% za sedam meseci. Brisel se nada da će masovno povećati isporuke LNG-a i povećati uvoz iz Norveške i Alžira kako bi se u potpunosti eliminisalo oslanjanje na rusku energiju.

Porast potražnje iz Evrope nailazi na otpor tradicionalnih tržišta za LNG u Aziji. Kina je navodno naredila svom državnom uvozniku da ne izvozi višak gasa zbog zabrinutosti zbog mogućeg deficita tokom zime.

Kabi je u intervjuu upozorio da, iako su evropske nacije akumulirale dovoljno gasa u skladištima da prebrode predstojeću zimu relativno neoštećene, nema sigurnosti da će to biti slučaj u narednim sezonama. Energetska kriza bi mogla biti „mnogo gora sledeće godine“, osim ako se ruski gas ne uvozi, rekao je on.

„Nadolazeće zime, jer je skladišni kapacitet popunjen, u redu je“, rekao je katarski zvaničnik. „To je zaista dopuna rezervi ili skladišta za sledeću godinu to će biti problem.

Komentarišući izazove koje Evropljani imaju u obezbeđivanju snabdevanja iz njegove nacije, ministar je rekao da je Doha zabrinuta zbog gubitka tržišta EU u budućnosti zbog njenog većeg cilja da se udalji od fosilnih goriva.

Evropa treba da „prekine diskusiju da gas nije potreban dugo vremena“, sugerisao je on, „jer svi koji će ulagati u gasni sektor gledaju na 25, 30, 40-godišnje horizonte da investiraju i da dobijete razumne povraćaje investicija.”

KatarEnergi, državna kompanija na čijem je čelu i Kaabi, preferira dugoročne ugovore na 15-20 godina u spoljnoj trgovini.