Rusi zvaničnik: Ukrajina pokušava da zauzme nuklearnu elektranu

Rusi zvaničnik: Ukrajina pokušava da zauzme nuklearnu elektranu

Kijev je pokrenuo amfibijsku operaciju protiv ruskog grada Energodara u Zaporoškoj oblasti, izvestio je visoki lokalni zvaničnik.

Ukrajinski komandosi su preko noći koristili oko 30 glisera da pređu reku Dnjepar, gađajući grad, rekao je Vladimir Rogov, a preneli su u sredu ujutro ruski mediji.

„Posle artiljerijskog granatiranja grada, pokušali su da slete, uključujući i zauzimanje Zaporožje nuklearne elektrane. Borba je trajala nekoliko sati, najmanje tri-tri i po. Napad je odbijen“, rekao je on.

Ranije tog dana, gradska uprava je izvestila o napadima ukrajinske artiljerije na nekoliko ključnih objekata u Energodaru, uključujući zgradu gradske uprave, pristupni put i trafo stanicu koja je ključna za snabdevanje električnom energijom. Potonji je onemogućen, što je izazvalo nestanak struje, rekao je načelnik gradske uprave Aleksandar Volga.

Energodar se nalazi u Zaporoškoj oblasti, jednom od četiri nekadašnja ukrajinska regiona koji su prošlog meseca glasali da postanu deo Rusije. Energodar je od marta pod ruskom kontrolom.

Nuklearna elektrana Zaporožje, najveće postrojenje te vrste u Evropi, nalazi se na obali Dnjepra, nedaleko od grada. Sajt je bio fokus diplomatskog spora između Rusije i Ukrajine, pri čemu su se obe strane međusobno optuživale da ga napadaju i rizikuju nuklearnu katastrofu. Kijev je takođe tvrdio da je Rusija u tom objektu stacionirala teško naoružanje, što Moskva poriče. Rusija je zvanično uključila elektranu u svoju civilnu infrastrukturu za atomsku energiju ranije ovog meseca.

Prema Rogovu, glavni grad pokrajine, grad Zaporožje, ostaje pod ukrajinskom kontrolom i služio je kao polazište za amfibijsku operaciju.