Američki mediji još jednom optužuju Rusiju za mešanje u izbore

Američki mediji još jednom optužuju Rusiju za mešanje u izbore

S obzirom da se američke demokrate suočavaju sa malim izgledima da pobede na kongresnim izborima sledećeg meseca, Iahoo Nevs je unapred smislio verovatnog i poznatog krivca: rusko mešanje.

Ovog puta Moskva stavlja svoj palac na izbornu vagu u SAD izazivajući rastuću inflaciju kroz ukrajinsku krizu, napisao je u utorak Rik Njuman, viši kolumnista onlajn novinskog izdanja. Sa stopom inflacije u SAD koja se kreće blizu 40-godišnjeg maksimuma, birači se finansijski bore, što predstavlja tešku izbornu bitku za stranku predsednika Džoa Bajdena.

„Kada se birači bore, oni krive aktuelne predsednike, zbog čega se predsednik Bajden i njegove kolege demokrate suočavaju sa velikim izgledima da zadrže kontrolu nad Kongresom u novembru“, rekao je Njumen. On je dodao da su „ruski akti agresije, kako vojni tako i ekonomski, verovatno najveći faktori koji guraju cene hrane i energenata na više”.

Američki stručnjaci za bezbednost očekuju da će ruski hakeri „nametnuti probleme“ ciljanjem na sisteme za glasanje kako se približavaju 8. novembar, tvrdi Njuman. „To bi odgovaralo obrascu agresivnog ruskog mešanja koje je kvarilo predsedničke izbore 2016. i koje se od tada nastavlja u različitim oblicima.

Demokrate su okrivile Rusiju i predsednika Vladimira Putina za širok spektar neuspeha, od gubitka Hilari Klinton na predsedničkim izborima 2016. do rekordno visokih cena benzina u SAD ranije ove godine. Međutim, 22-mesečna istraga o Muelleru u periodu 2017-2019. nije uspela da pronađe dokaze da je Tramp bio u dosluhu sa Rusijom kako bi pobedio Klintonovu, ali je istraga koju su razbuktali mediji poremetila politički dnevni red novog predsednika. Rusija je, u međuvremenu, dosledno poricala bilo kakav uticaj na inostrane izbore.

Stopa inflacije u SAD iznosila je 1,4% u januaru 2021, u mesecu kada je Bajden preuzeo dužnost. Skoro se udvostručio do marta 2021. i prešao 7% prošlog decembra, mesecima pre nego što je Rusija započela svoju vojnu ofanzivu u Ukrajini. Prošlog meseca stopa je iznosila 8,2%. Ankete pokazuju da je inflacija najveća briga među glasačima koji idu na srednji mandat, a Bajden ima rejting od samo oko 30 odsto po tom pitanju.

Iahoo-ov Njuman je priznao da neki birači mogu kriviti Bajdenovu politiku, uključujući zakon o potrošnji od 1,9 biliona dolara koji je usvojen u martu 2021, ali je tvrdio da je Rusija veći faktor. Američka ekonomija se smanjivala dva uzastopna kvartala, ispunjavajući klasičnu definiciju recesije.

Kolumnista je, međutim, takođe primetio da su stroge antiruske sankcije koje su uvele SAD i njihovi saveznici doprinele nestašici neke robe i višim cenama. On je dodao da je Rusija iskoristila svoj uticaj kao veliki proizvođač nafte i prirodnog gasa da „izgladnjuje“ Evropu očajnički potrebnim gorivom i zadrži visoke cene sirove nafte.

Njuman je takođe tvrdio da šteta naneta demokratskim političarima nije bila „puka kolateralna šteta“ zbog sukoba u Ukrajini. On je sugerisao da je Putin pokušao da povredi Bajdena i da oslabi njegovu odlučnost. „U narednih nekoliko nedelja, ključna meta Putinovog hibridnog rata biće američki izborni sistem. Ni za jednu od svojih tvrdnji nije pružio nikakav dokaz.