BlackRock poručuje Velikoj Britaniji „ne“ zaustavljanju ulaganja u ugalj, naftu i gas

BlackRock poručuje Velikoj Britaniji „ne“ zaustavljanju ulaganja u ugalj, naftu i gas

LONDON – BlackRock, najveći svetski menadžer imovine, rekao je britanskom parlamentarnom odboru da neće prestati da ulaže u ugalj, naftu i gas i da njegova uloga nije bila da „proizvede konkretan ishod dekarbonizacije u realnoj ekonomiji“.

Odgovor je bio deo desetina izjava kompanija upućenih Komitetu za reviziju životne sredine, koji ispituje ulogu finansijskih institucija, uključujući britanske potpisnice Finansijske alijanse iz Glazgova za neto nulu (GFANZ). Odgovori su objavljeni na sajtu Vlade.

GFANZ sebe naziva najvećom svetskom koalicijom finansijskih institucija posvećenih prelasku globalne ekonomije na neto nultu emisiju gasova staklene bašte, sa 500 članova iz preko 45 zemalja.

Na pitanje komiteta da li će podržati net-zero scenario koji zahteva da „nije potrebna nova ulaganja u ugalj, naftu i gas“, BlackRock je rekao: „Ne“.

„Uloga BlackRock-a u tranziciji je kao savetnik prema našim klijentima – nije da osmisli konkretan ishod dekarbonizacije u realnoj ekonomiji“, rekla je kompanija na berzi u Njujorku sa tržišnom vrednošću od 85,65 milijardi dolara, koja upravlja imovinom vrednom oko 8 biliona dolara.

Drugi odgovorni HSBC (HSBA.L), koji su takođe napali klimatski aktivisti, rekao je da je potrebno dalje ulaganje u postojeće izvore proizvodnje nafte. Rečeno je da bi nagli prelazak sa uglja naštetio mnogim azijskim i ekonomijama u razvoju u kojima više ljudi zavisi od uglja.

Šef BlackRock-a Lari Fink branio je ulaganja kompanije u energiju od kritika sa mnogih strana u debati o niskougljeničnim gorivima.

„BlackRock razvija alate koji pomažu našim investitorima i klijentima da procene kako će se tranzicija verovatno odvijati i da podrže navigaciju klijenata kroz tranziciju i – za one koji odluče – da je ubrzaju.

Ekolozi su protestovali zbog toga što BlackRock čini premalo da vrši pritisak na promene u portfelj kompanijama fosilnih goriva, dok su ga republikanski američki političari optužili za bojkot zaliha energije.

Na još jedno pitanje o politici kompanije o povlačenju sredstava iz fosilnih goriva koje je držala, BlackRock je rekao britanskom komitetu da očekuje da će ostati dugoročni investitori u ime klijenata u sektorima koji intenzivno koriste ugljenik.

Vanguard, još jedan veliki investicioni menadžer, rekao je komitetu da nema sveobuhvatan pristup niti bilo kakvu politiku za celu firmu u vezi sa isključenjem fosilnih goriva, i da nema „pregled preduzeća“ na scenario koji zahteva da nema novih ulaganja u ugalj, nafte i gasa.