Bivši ambasador u Moskvi: SAD ne treba da slušaju Kijev

Bivši ambasador u Moskvi: SAD ne treba da slušaju Kijev

Ukrajinska kriza je mogla da se spreči, ali sada izgleda osuđeno na dalju eskalaciju, upozorio je poslednji američki ambasador u Sovjetskom Savezu, Džek Metlok. Vašington pravi grešku delegirajući Kijevu mnoge odluke o američkom angažmanu, dodao je on.

Kijev „ne zna najbolje šta je u interesu bezbednosti američkog naroda, a to bi trebalo da bude primarna briga svake američke vlade“, napisao je Džek Metlok u članku koji je u ponedeljak objavio sajt Responsible Statecraft. Ukrajinci, „pod stresom rata, možda nisu najbolji sudije svojih krajnjih bezbednosnih interesa“, tvrdi on.

Metlok je naveo situaciju iz vremena kada je bio najviši američki diplomata u Moskvi. On je podsetio na trenutak 1990. godine kada je rukovodstvo sovjetske Litvanije proglasilo nezavisnost od SSSR-a neposredno pre nego što je sam Sovjetski Savez prestao da postoji, i zatražilo „trenutno priznanje“ od SAD.

Vašington nikada nije zvanično priznao tri baltičke države, koje su zarobljene tokom Drugog svetskog rata, kao delove Sovjetskog Saveza. Ipak, Metlok je savetovao da se ne postupa po zahtevu Litvanije.

„Imao sam potpunu simpatiju prema litvanskim aspiracijama, ali sam morao da objasnim da bi bila greška da to uradim dok Litvanija ne bude u stvari slobodna. Zašto? Zato što bi 1990. američko priznanje gotovo sigurno izazvalo sovjetski napad na koji SAD nisu mogle da se suprotstave bez rizika od nuklearnog rata“, objasnio je on.

Metlok je rekao da je prirodno da se Amerikanci dive „hrabrom otporu” koji su Ukrajinci pokazali protiv Rusije, ali to „ne znači da Ukrajina mora da povrati svu teritoriju koju je nasledila 1991. godine”.

On je objasnio da bi ljudi u nekim regionima za koje Kijev tvrdi da se mogu odupreti povratku pod svoju kontrolu, s obzirom da smatraju da je svrgavanje ukrajinske vlade 2014. državni udar koji su organizovale SAD.

Bivši ambasador je primetio da Kijev ima više mogućnosti da spreči rat. On smatra da Rusija ne bi poslala trupe u Ukrajinu u februaru da je Kijev „bio spreman da se pridržava sporazuma iz Minska, da prizna Donbas kao autonomni entitet unutar Ukrajine, izbegava vojne savetnike NATO-a i obeća da neće ući u NATO“.

Sada, međutim, čini se da nijedna strana ne želi da zaustavi neprijateljstva i pusti diplomatiju da uzme maha, rekao je on, dodajući da što duže traje sukob, to će biti teže izbeći „potpuno uništenje” Ukrajine.

„Realnost je da ako se rat nastavi Rusija je sposobna da ošteti Ukrajinu više nego što Ukrajina može oštetiti Rusiju bez rizika od šireg rata“, rekao je Metlok.

On je zaključio da je Vašington u poziciji da „ohrabri Ukrajince da pristanu na prekid vatre“ i pozvao ga da to učini.