Kovač: Čeka se prevod izveštaja EK o Srbiji, pa onda sednica odbora

Kovač: Čeka se prevod izveštaja EK o Srbiji, pa onda sednica odbora

Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Elvira Kovač izjavila je da se čeka zvaničan prevod godišnjeg Izveštaja Evropske komisije o Srbiji, koji radi Ministarstvo za evropske integracije, posle čega će biti zakazana posebna sednica odbora s tom temom.

Kovač je, odgovarajući na zahtev poslanika opozicije da se na današnjoj sednici razgovara o toj temi, objasnila da je praksa da se čeka zvaničan prevod, a potom bi toj sednici trebalo da prisustvuje i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, a možda i novi ministar ako se do tada izabere Vlada Srbije.

Ona je podsetila da je u protekle dve godine postala praksa da posle razmatranja izveštaja, Odbor donosi nacrt zaključaka koji će se potom razmatrati i u plenumu.

Na sednici je određena i tročlana delegacija koja će predstavljati Odbor na Konferenciji odbora za evropske poslove parlamenata država članica EU koji se održava u Pragu od 13. do 15. novembra.

Delegaciju će činiti Elvira Kovač, Dubravka Filipovski i Natan Albahari.

Kovač je najavila da će u narednom periodu biti održana sednica na kojoj će se razmatrati i Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji, kojoj bi u onlajn formatu trebalo da se pridruži i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik.

Na toj sednici tema će biti i najnoviji tekst izveštaja o proširenju na Zapadni Balkan koju je prošle nedelje predstavio izvestilac Tonino Picula, dodala je ona.