Špigl: EU je od početka rata proizvela rekordnu količinu struje iz obnovljivih izvora

Špigl: EU je od početka rata proizvela rekordnu količinu struje iz obnovljivih izvora

U periodu od marta do septembra, skoro četvrtina električne energije u Evropskoj uniji proizvedena je od solarne energije i energije vetra, piše Špigl, prenosi „Evropska istina“.

Prema istraživanju Embera i E3G, EU je od početka rata u Ukrajini proizvela više električne energije iz vetra i sunca nego ikada ranije.

Prošle godine je ova cifra iznosila 21% za navedeni period, u poređenju sa 24% ove godine. Ukupno 345 teravat-časova došlo je iz dva obnovljiva izvora – povećanje od 39 teravat-sati u odnosu na 2021. godinu.

Nemačka je takođe postavila rekord, proizvevši 104 teravat-časa električne energije iz sunca i vetra od marta, navodi se u studiji. Ovo odgovara otprilike trećini sve električne energije.

Prema procenama analitičara, ukupno 19 zemalja EU ostvarilo je rekorde u proizvodnji električne energije uz pomoć dva obnovljiva izvora energije – među njima Francuska, Italija, Poljska i Španija.

Rekordna proizvodnja uštedela je EU oko 11 milijardi evra u kupovini gasa.

Planove EU za ubrzanje energetske tranzicije s obzirom na rat u Ukrajini moraju sprovesti zemlje EU i Evropski parlament. Trenutno su u toku relevantni pregovori.

Ranije je objavljeno da desetine plovila sa tečnim prirodnim gasom kruže pored obale Španije, ne mogu da pronađu mesto za istovar.