SAD očekuju zimski skok cena prirodnog gasa

SAD očekuju zimski skok cena prirodnog gasa

Računi za prirodni gas će ove zime porasti u svim regionima SAD, sa porastom potražnje i nižim temperaturama koji bi potencijalno primorali Amerikance da plate skoro 30% više u odnosu na prethodnu godinu, prema projekcijama američkog Ministarstva energetike.

Prognoza koju je u ponedeljak objavila Energetska informaciona agencija (EIA) predviđa značajno povećanje cena tokom zimskih meseci, sugerišući da će neka domaćinstva plaćati u proseku 931 dolar za grejanje tokom hladne sezone – povećanje od 28% u odnosu na 2021. Skoro polovina svi američki domovi se greju prirodnim gasom.

Agencija je dalje primetila da će Srednji zapad imati najveći porast maloprodajnih cena gasa u poređenju sa drugim regionima, iako će jug, zapad i severoistok takođe imati sve veće troškove.

Iako se očekuje da će relativno niže temperature doprineti rastu cena, EIA je ranije rekla da rastuća „ograničenja na izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) u Evropu iz Rusije“ stvaraju „snažnu međunarodnu potražnju“ za američkim gasom. Rezultirajući porast američkog izvoza iskoristio je „skoro sav“ raspoloživi kapacitet gasa u zemlji i podstakao cene naviše, a SAD su prošlog aprila prijavile najniže nivoe skladištenja prirodnog gasa u tri godine.

Napori nekih evropskih država da smanje uvoz ruske energije u znak odmazde za sukob u Ukrajini takođe su izazvali strahove da stanovnici neće moći da greju svoje domove tokom zime. U komentaru za Vall Street Journal u nedelju, italijanski ministar energetike Roberto Cingolani upozorio je da bi u narednim mesecima mogli „dominirati strah i neizvesnost“, primetivši da „pravi problem nije nestašica već cene“.

„Građani možda neće moći da plate svoje račune i preduzeća rizikuju da se zatvore“, rekao je on, istovremeno izražavajući nadu da će kontinent „preživeti zimsku kaznu“, izuzimajući bilo kakve „katastrofe“ kao što su izuzetno hladno vreme ili veliki skok u energetici potrošnja.

Očekuje se da će se lideri EU sastati kasnije ove nedelje kako bi razgovarali o ograničenju cena prirodnog gasa za blok u pokušaju da spreči energetsku krizu, a Evropska komisija navodno planira da stvori mehanizam koji će joj omogućiti da interveniše kako bi snizio cene kada premaši „dinamički” maksimalni nivo.