Svetska banka navodi zakašnjela plaćanja, stavlja kredite Belorusiji u status „nenaplativih“

Svetska banka navodi zakašnjela plaćanja, stavlja kredite Belorusiji u status „nenaplativih“

VAŠINGTON – Svetska banka saopštila je u ponedeljak da je stavila sve zajmove koje je njeno glavno ogranak za zajmove Belorusiji stavila u status „nenaplativih“ koji stupaju na snagu odmah, navodeći zakasnela plaćanja u iznosu od 68,43 miliona dolara, piše Rojters.

Pogođeni su svi krediti Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) Belorusiji ili za koje je garantovala, saopštila je banka. Banka je obustavila sve programe u Belorusiji 2. marta i nije odobrila nove kredite zemlji od maja 2020.

Rečeno je da neotplaćena glavnica Belorusije od 967 miliona dolara iznosi 0,42% ukupnih neotplaćenih kredita IBRD-a. Stavljanje u status neuspeha dovodi do naplate prihoda od oko 12,75 miliona dolara, navodi se u saopštenju.

Belorusija je izvršila neke isplate evroobveznica u beloruskim rubljama od kada su sankcije Zapada uvedene nakon ruske invazije na Ukrajinu ograničavaju mogućnost Minska da posluje u stranim valutama.

Multilateralna razvojna banka zaustavila je sve programe u Rusiji i Belorusiji sa trenutnim dejstvom početkom marta, nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara i onoga što je nazvala „neprijateljstvima protiv naroda Ukrajine“.

Već je prestala da odobrava bilo kakvo novo kreditiranje Belorusije sredinom 2020. godine, kada su Sjedinjene Države uvele sankcije zemlji zbog spornih predsedničkih izbora.

Nalet vojnih aktivnosti u Belorusiji prošle nedelje izazvao je zabrinutost da bi predsednik Aleksandar Lukašenko mogao da angažuje svoju vojsku u podršci ratnim naporima Rusije u Ukrajini.