SAD ne vide u Belorusiji nikakve indicije koje bi mogle da promene tok rata u Ukrajini

SAD ne vide u Belorusiji nikakve indicije koje bi mogle da promene tok rata u Ukrajini

SAD ne vide nikakve „alarmantne” naznake vezane za raspoređivanje trupa u Belorusiji, koje bi potencijalno mogle da utiču na razvoj situacije na ratištu u Ukrajini.

Visoki američki vojni zvaničnik je ovo rekao na brifingu u ponedeljak, 17. oktobra, prenosi dopisnik Ukrinforma.

„Što se tiče Belorusije, to je nešto na šta svakako pazimo. U ovom trenutku, nemamo nikakve indikacije koje bi nas navele da, znate, promenimo naše perspektive na bojnom polju kakav je trenutno“, rekao je zvaničnik.

Istovremeno, on je dodao da Sjedinjene Države takođe ne vide ništa u vezi sa kretanjem ruskih nuklearnih aviona ili sistema unutar Rusije, što bi dovelo do toga da SAD promene svoj ukupni strateški stav u Evropi.

Beloruski vojni vrh je ranije saopštio da je spreman da rasporedi oko 9.000 ruskih vojnika u Belorusiji kao deo „regionalne grupe“ snaga za zaštitu njenih granica.

Rusija je najavila početak svoje godišnje vežbe nuklearnih snaga Grom (Grom). S tim u vezi, NATO sprovodi sopstvenu vežbu nuklearnog odvraćanja Steadfast Noon, u kojoj učestvuje 14 zemalja, sa trenažnim letovima ratnih aviona iznad Belgije, Severnog mora i Britanije.