SAD: Iran isporukom dronova Rusiji krši rezoluciju UN

SAD: Iran isporukom dronova Rusiji krši rezoluciju UN

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države se slažu sa procenama Britanije i Francuske da bi Iran isporučivao dronove Rusiji prekršio rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom je odobren nuklearni sporazum između Irana i šest sila iz 2015. godine, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Vedant Patel u ponedeljak, preneo je Rojters.

„Ranije danas su naši francuski i britanski saveznici javno izneli procenu da iransko snabdevanje ovim bespilotnim letelicama (za) Rusiju predstavlja kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN 2231“, rekao je Patel novinarima, misleći na bespilotne letelice (UAV) ili bespilotne letelice. „Ovo je nešto sa čime se slažemo.

Ukrajina je prijavila niz ruskih napada koristeći bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed-136 poslednjih nedelja. Iran poriče da je isporučio dronove Rusiji, dok Kremlj nije komentarisao.

Stejt department je ocenio da su iranski dronovi korišćeni u ponedeljak u napadu u jutarnjem špicu na ukrajinsku prestonicu Kijev, rekao je zvaničnik. Portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer takođe je optužila Teheran da laže kada kaže da Rusija ne koristi iranske dronove u Ukrajini.

Rezolucijom 2231 odobren je sporazum između Irana i Britanije, Kine, Francuske, Nemačke, Rusije i Sjedinjenih Država koji je ograničio Teheransku aktivnost obogaćivanja uranijuma, što otežava Iranu da razvije nuklearno oružje uz istovremeno ukidanje međunarodnih sankcija.

Prema rezoluciji, embargo na konvencionalno oružje Iranu bio je na snazi do oktobra 2020. Uprkos naporima SAD pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom, koji je izvukao Sjedinjene Države iz sporazuma 2018, da produže embargo na oružje, Savet bezbednosti je to odbacio, otvarajući put Iranu da nastavi sa izvozom oružja.

Međutim, zapadne diplomate su rekle da rezolucija i dalje uključuje ograničenja na rakete i srodne tehnologije koja traju do oktobra 2023. i koja obuhvataju izvoz i kupovinu naprednih vojnih sistema kao što su dronovi.

„Verujemo da su ove bespilotne letelice koje se iz Irana prebacuju u Rusiju i koje Rusija koristi u Ukrajini spadaju među oružje koje bi ostalo pod embargom prema 2231“, rekao je Patel.