Više od 600 tela ekshumirano na teritorijama Harkovske oblasti

Više od 600 tela ekshumirano na teritorijama Harkovske oblasti

Službenici reda su već ekshumirali više od 600 tela civila na teritorijama Harkovske oblasti oslobođene od Rusa.

„U stvari, mi smo već ekshumirali više od 600 tela mrtvih u Harkovskoj oblasti. Ne možemo odmah da ih identifikujemo, postoji problem. Konkretno, identifikacija se vrši analizom DNK, ovde rade specijalne laboratorije. Da, naši međunarodni partneri nam je pomogao da se to uradi brzo, ali razumemo da je za ovaj posao potrebne nedelje, ponekad i meseci da se utvrdi ko je tačno mučen“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski tokom nacionalnog teletona, prenosi dopisnik Ukrinforma.

Monastirski je pojasnio da se rođaci po ovom pitanju obraćaju policajcima, uzimaju se DNK uzorci, upoređuju, a policija u određenom roku može utvrditi identitet torture.

Ministar je takođe obavestio da je Vrhovna rada donela poseban zakon o DNK koji bi jasno pojednostavio proceduru identifikacije tela poginulih.

„I generalno, naravno, razumemo da svaki trenutak kada se približavamo pobedi otkriva i nove ratne zločine koje su počinili okupatori“, rekao je zvaničnik.

Monastirski je napomenuo da su se policajci suočavali sa približno istim stvarima na svakoj teritoriji oslobođenoj od Ruske Federacije, odnosno u komorama za mučenje koje su napustili Rusi.

„U podrumima [nekih zgrada] su mučili ljude, tela su iznosila iz naselja. U skoro svakom naselju otkopavamo masovne grobnice“, rekao je on.

Ministar je izrazio uverenje da svet treba da zna šta se dešava na teritorijama koje je okupirala Rusija. „Razumemo da svaka okupirana teritorija znači desetine izmučenih civila, zatvorenika, našu ukrajinsku vojsku, to je ono sa čime se svakodnevno bavimo“, rekao je on.