Italija planira odgovor na mogući gubitak ruskog gasa

Italija planira odgovor na mogući gubitak ruskog gasa

Italija bi ove zime mogla da obustavi industrijsku proizvodnju na 30 dana u okviru hitnog plana za uštedu energije ako se prekinu isporuke ruskog gasa, objavio je list Il Mesagero u ponedeljak.

Italijanski ministar energetike Roberto Cingolani predložio je tu meru u okviru plana za 15 odsto smanjenja potrošnje gasa na nivou EU u narednim mesecima. U julu, blok se složio o racioniranju kako bi povećao svoju energetsku sigurnost jer nastoji da se odvikne od zavisnosti od ruske energije.

Italija se oslanja na uvoz za skoro 75% svoje energije. Početkom ove godine zemlja je uvozila 40% svog gasa iz Rusije, ali je do jula ova cifra pala na 25% zbog sankcija.

Cingolanijev plan za vanredne situacije zasnovan je na dva hipotetička scenarija, navodi agencija. Prvi podrazumeva potpunu obustavu isporuka ruskog gasa od 1. novembra, što bi značilo da Italija ima manjak od 6,45 milijardi kubnih metara gasa. U ovom slučaju, italijanska vlada bi pribegla obaveznom smanjenju potrošnje i prešla na racionalizaciju u industrijskim sektorima koja bi trajala 31 dan.

U drugom scenariju, isporuke gasa bi bile prekinute od 1. januara. To bi bilo skupo, ali ne bi nužno dovelo do zaustavljanja industrijske proizvodnje.

Novi plan racionalizacije prati niz mera širom zemlje usmerenih na rešavanje energetske krize. Italija se, zajedno sa drugim zemljama EU, bori sa rekordno visokom inflacijom, uglavnom zbog rastućih troškova energije.

Prošle nedelje, Ministarstvo za ekološku tranziciju zemlje potpisalo je uredbu o uštedi energije koja uvodi strože granice i ograničenja za korišćenje gasa za grejanje tokom zime. Zakonom će se dnevni period rada u zemlji smanjiti za jedan sat dnevno, dok će ukupna zimska grejna sezona biti skraćena za 15 dana.