Distributer laboratorijske opreme kažnjen sa 140 hiljada dolara

Distributer laboratorijske opreme kažnjen sa 140 hiljada dolara

Distributer laboratorijske opreme iz Nju Hempšira kažnjen je sa 140.000 dolara po 14 tačaka krivičnih dela jer nije dostavio informacije o izvozu pošiljki u Rusiju i Ukrajinu između 2015. i 2019. godine, preneo je AP.

Intertech Trading Corporation, u Atkinsonu, izjasnila se krivim za lažno opisivanje prirode i vrednosti izvezenih artikala na komercijalnim fakturama i obrascima za otpremu, saopštila je kancelarija američkog tužioca u Nju Hempširu.

U sporazumu o priznanju krivice podnetom u julu, Intertech je rekao da je koristio lažne opise kao što su „lampa za akvarijum“ ili „rezervni delovi za sistem za zavarivanje“, umesto da precizno identifikuje sofisticiranu naučnu opremu koja se zapravo nalazi u pošiljkama.

Intertech, koji je osuđen na federalnom sudu u ponedeljak, priznao je da je drastično potcenio pošiljke, čime je izbegao zahtev za podnošenjem elektronskih informacija o izvozu, koje bi bile prijavljene odeljenjima za trgovinu i unutrašnju bezbednost, saopštilo je američko tužilaštvo.

Akcije kompanije ugrozile su nacionalnu bezbednost, rekao je Džozef Bonavolonta, specijalni agent zadužen za FBI Bostonsko odeljenje.

Intertech je „imao besprijekoran rekord u industriji više od 30 godina i bio je finansijski uništen“ vladinom istragom i rezultirajućim sporazumom o priznanju krivice, rekao je njegov advokat u sudskom dokumentu.