Šolc nadjačava saveznike, održava rad 3 nemačke nuklearne elektrane

Šolc nadjačava saveznike, održava rad 3 nemačke nuklearne elektrane

BERLIN – Nemački kancelar Olaf Šolc naredio je u ponedeljak ministrima da se pripreme da sve tri preostale nuklearne elektrane u zemlji nastave da rade do sredine aprila, stavljajući se na to pitanje koje je pretilo da podeli njegovu trostranačku vladu, preneo je Asošijeted pres.

Odluka je doneta u trenutku kada Nemačka pokušava da spreči moguću energetsku krizu zbog smanjenja isporuke goriva iz Rusije zbog rata u Ukrajini.

Šolcova kancelarija saopštila je da je odluku objavio u pismu kabinetu, što je neobičan potez koji odražava duboke podele koje su razdvojile njegove mlađe koalicione partnere po tom pitanju poslednjih nedelja.

Ekološki aktivisti Zeleni, predvođeni ministrom ekonomije i energetike Robertom Habekom, tvrdili su da bi samo dve nuklearne elektrane u južnoj Nemačkoj — Isar 2 i Neckarvestheim 2 — trebalo da budu u stanju da nastave sa radom nakon zakazanog zatvaranja 31. decembra kako bi ublažile moguće nestašice struje zbog zima.

Ministar finansija Kristijan Lindner iz pro-poslovnih Slobodnih demokrata predložio je da sva tri — uključujući reaktor Emsland na severozapadu — treba da ostanu onlajn, čak i posle aprila ako bude potrebno. Neke Slobodne demokrate su čak pozvale da se još tri nuklearne elektrane koje su zatvorene prošle godine ponovo uključe u pogon zbog visokih cena energije i mogućih nestanka struje.

Uzastopne nemačke vlade su se obavezale da će okončati upotrebu nuklearne energije u zemlji do kraja godine kao deo njene tranzicije na bezbednu, obnovljivu energiju.

Ali rat u Ukrajini, koji je rezultirao naglim prekidom isporuke prirodnog gasa iz Rusije u Evropu, podstakao je Nemačku da ponovo aktivira stare elektrane na ugalj i naftu. Aktivisti za klimu, poput Grete Tunberg iz Švedske i drugih, tvrde da je greška za Nemačku da isključi svoje postojeće nuklearne elektrane ako to znači sagorevanje više fosilnih goriva koja greju planetu.

Stručnjaci kažu da su nuklearne elektrane uglavnom potrebne za održavanje stabilnosti mreže u vremenima velike potražnje za električnom energijom — uključujući i iz susedne Francuske, čiji su se nuklearni reaktori ove godine suočili sa nizom problema.

Pored privremenog produženja životnog veka nemačkih nuklearnih elektrana, Šolc je rekao da će njegova vlada predvođena socijaldemokratama predložiti „ambiciozan” zakon za povećanje energetske efikasnosti, uvodeći u zakon plan za okončanje upotrebe uglja u zapadnoj Nemačkoj do 2030. i izgradnju novih elektrana koji mogu sagoreti vodonik.

Lobi grupa nemačke energetske industrije BDEV pozdravila je privremeno odlaganje ukidanja nuklearne energije.

„Vlada bi sada trebalo da posveti svu svoju energiju brzom donošenju neophodnih odluka za obezbeđivanje pristupačne i klimatske povoljne isporuke energije u kratkoročnom i dugoročnom periodu“, rekla je njena izvršna direktorka Kerstin Andrea za poslovni dnevnik Handelsblat.

Ali Grinpis je kritikovao odluku, rekavši da su nedavni sumnjivi napadi na gasovode i železničku infrastrukturu istakli rizike za nemačke nuklearne reaktore.

„U doba hibridnog ratovanja, (nuklearne elektrane) ne smeju da ostanu na mreži ni dan duže, nastavak njihovog rada je apsolutno neodgovoran“, saopštila je ekološka grupa.