Lider Škotske obećava da će uvesti „škotsku funtu” u slučaju nezavisnosti

Lider Škotske obećava da će uvesti „škotsku funtu” u slučaju nezavisnosti

Prva ministarka Škotske Nikola Stardžon predstavila je u ponedeljak naredni deo akcionog plana u slučaju nezavisnosti te zemlje od Ujedinjenog Kraljevstva, koji, posebno, predviđa uvođenje nove valute – škotske funte, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na The Scotsman.

U trećem delu plana Škotske navodi se da će zemlja tokom prelaznog perioda koristiti funtu sterlinga, ali će „što je pre moguće kroz pažljivu, upravljanu i odgovornu tranziciju” uvesti sopstvenu valutu.

Biće stvorena i Nacionalna banka Škotske, koja će biti odgovorna za monetarnu i ekonomsku politiku.

Osim toga, u slučaju nezavisnosti, Edinburg planira da dozvoli ulazak u Englesku sa internim pasošem, ponovo se pridruži Evropskoj uniji i stvori infrastrukturni investicioni fond do 20 milijardi funti.

„Ekonomija Škotske je jedna od najefikasnijih u EU. Ali privreda Ujedinjenog Kraljevstva, posebno nakon Bregzita, sada zaostaje za mnogim članicama EU i mnogim zemljama u svetu“, rekla je Nikola Sterdžon.

Prošle nedelje, Vrhovni sud Velike Britanije uzeo je u obzir zahtev Škotske da održi drugi referendum o nezavisnosti u oktobru 2023. godine. Odluka se očekuje za nekoliko meseci.

Podsetimo, Nikola Stardžon je u junu najavila nameru da 19. oktobra 2023. održi drugi referendum o izlasku te zemlje iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Vlada Velike Britanije saopštila je da neće dozvoliti još jedan referendum, navodeći rezultate iz 2014. i tvrdeći da glasanje bez odobrenja Londona ne bi bilo pravno obavezujuće.

Čak i ako se referendum održi kako je predloženo, samo većinsko glasanje neće učiniti Škotsku nezavisnom od ostatka Velike Britanije.

Sama Stardžon je rekla da da bi Škotska stekla nezavisnost, škotski i britanski parlament moraju doneti odgovarajuće zakone.

Pročitajte i: Škotski udarac Britaniji: Hoće li Edinburg dobiti drugu šansu za nezavisnost.