Ruska rublja se penje na jednonedeljni maksimum u odnosu na dolar kako počinje poreski period

Ruska rublja se penje na jednonedeljni maksimum u odnosu na dolar kako počinje poreski period

Rublja je u ponedeljak ojačala na jednonedeljni maksimum u odnosu na dolar, podržana početkom povoljnog poreskog perioda na kraju meseca, pošto su cene nafte išle niže i avet geopolitičkog rizika nastavio da vreba preko ruskih tržišta.

Do 08:48 GMT, rublja je bila 1,1% jača u odnosu na dolar na 61,41, dostigavši najjaču tačku od 10. oktobra. Dobila je 0,6% da bi trgovala na 60,35 u odnosu na evro i ojačala 1,6% u odnosu na juan na 8,47, skoro dva nedelja visoka.

„Poreski period, koji je formalno počeo, postepeno će dobijati na zamahu, a samim tim i obim prodaje deviza od strane izvoznika u poreske svrhe“, rekao je Dmitrij Polevoj, direktor investicija u Locko Investu.

Firme koje su fokusirane na izvoz obično pretvaraju devizne prihode u rublje za plaćanje domaćih poreskih obaveza, što podržava rusku valutu.

Rublja je najuspešnija valuta na svetu ove godine, podržana kontrolom kapitala i padom uvoza nakon što su zapadne vlade uvele velike sankcije Rusiji zbog njenih akcija u Ukrajini, dok su mnoge strane kompanije pauzirale poslovanje u zemlji.

Sirova nafta tipa Brent, globalno merilo za glavni ruski izvoz, pala je za 0,1% na 91,60 dolara po barelu.

„Indeks IMOEKS ostaje u uskom rasponu i nema nikakvih pozitivnih pokretača,“ kaže BCS Global Markets. „S druge strane, RTS bi trebalo da bude veći na daljoj apresijaciji rublje – tipično za poreski period na kraju meseca.

Ruski berzanski indeksi su bili viši, smanjivši svoje najviše tačke od 7. oktobra.

Dolarski indeks RTS-a porastao je 2,3% na 1.013,3 poena. Ruski indeks MOEKS baziran na rubljama bio je viši za 1,3% na 1.977,1 poena.