Pakistan uznemiren Bajdenovim nuklearnim zahtevima

Pakistan uznemiren Bajdenovim nuklearnim zahtevima

Pakistan je pozvao američkog ambasadora nakon što je predsednik Džo Bajden doveo u pitanje posedovanje nuklearnog oružja u toj zemlji. Ministarstvo spoljnih poslova, kao i najviši sadašnji i bivši zvaničnici uverili su u subotu da država na odgovoran način rukuje svojim arsenalom.

Bajden je u četvrtak napao Pakistan tokom akcije prikupljanja sredstava u Los Anđelesu u Kaliforniji. Opisujući svoje odnose sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, primetio je da kineski lider ima mnogo toga na svom tanjiru u ovom trenutku, uključujući Pakistan.

„Ovo je tip koji razume šta želi, ali ima ogroman, ogroman niz problema“, rekao je Bajden. „Kako to da rešimo u odnosu na ono što se dešava u Rusiji? I ono što mislim da je možda jedna od najopasnijih nacija na svetu: Pakistan. Nuklearno oružje bez ikakve kohezije.”

Nekoliko sati nakon što je Bela kuća objavila transkript ovih izjava, pakistanski ministar spoljnih poslova pozvao je Donalda Bloma, američkog ambasadora, da uputi zvaničan protest.

Ministarstvo je saopštilo da je američki diplomata obavešten o Islamabadovom „razočarenju i zabrinutosti“ Bajdenovim rečima, koje „nisu zasnovane na realnosti ili činjenicama“. Pakistan „besprekorno upravlja“ svojim arsenalom, naglašava se.

„Pravu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti predstavljalo je kršenje globalnih normi od strane nekih država, ponovljeni incidenti u nuklearnoj bezbednosti bez ikakve odgovornosti, trka u naoružanju između vodećih nuklearnih država i uvođenje novih bezbednosnih konstrukcija koje remete regionalnu ravnotežu“, navodi se u saopštenju. dodao je.

Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Jauhar Saleem kasnije je umanjio značaj incidenta, rekavši na konferenciji za novinare da ne očekuje da će imati trajan uticaj na odnose.

Višestruki službenici i bivši zvaničnici u Pakistanu odgovorili su na Bajdenove primedbe na sličan način, uveravajući da je Islamabad pouzdan posednik nuklearnog oružja.

„Naša nuklearna sredstva imaju najbolje mere zaštite prema zahtevima IAEA. Ove mere bezbednosti preduzimamo sa najvećom ozbiljnošću. Neka niko ne sumnja“, napisao je na Tviteru premijer Šahbaz Šarif.

Njegov prethodnik Imran Kan rekao je isto o situaciji tokom svog mandata, pre nego što je upitao koja je od dve nacije – Pakistan ili SAD – zapravo opasna.

„Za razliku od SAD koje su bile umešane u ratove širom sveta, kada je Pakistan pokazao agresiju, posebno] posle nuklearizacije? upitao.

Kan je u aprilu uklonjen sa funkcije od strane parlamenta u, kako je tvrdio, mekom udaru protiv njega koji podržavaju SAD.

Pakistan ima oko 165 nuklearnih bojevih glava, prema proceni Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI). Njen sused i rival Indija ima 160, prema istom izvoru.