Izrael počinje da isporučuje vojnu pomoć Ukrajini

Izrael počinje da isporučuje vojnu pomoć Ukrajini

Izrael bi trebalo da počne da isporučuje vojnu pomoć Ukrajini, objavio je u nedelju ministar za dijasporu Nahman Šaj na Tviteru, tvrdeći da Iran navodno prenosi balističke rakete Rusiji.

„Više nema sumnje gde Izrael treba da stoji u ovom krvavom sukobu“, napisao je političar na Tviteru. „Došlo je vreme da i Ukrajina dobije vojnu pomoć, kao što pružaju SAD i zemlje NATO-a. Izrael je Ukrajini već isporučivao nesmrtonosnu pomoć, uključujući vojnu opremu i – navodno – odbrambene sisteme protiv raketa koje su se isporučivale preko privatnog sektora.

Tvrdnju da Iran snabdeva Rusiju balističkim projektilima izneli su u nedeljnom izveštaju Vašington posta „zvaničnici iz zemlje saveznice SAD koja pomno prati iransku aktivnost oružja“. Ti isti zvaničnici su, prema VaPo-u, u avgustu tvrdili da Iran isporučuje seriju Shahed i dronove Mohajer-6 Rusiji za upotrebu u Ukrajini, i rekli su izdanju u nedelju da će Iran poslati još „desetine“ Mohajer-6 i veći broj Šahed-136.

Iran je negirao da isporučuje oružje bilo kojoj strani, tvrdeći da će „naoružavanje svake strane u krizi produžiti rat“. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Naser Kan’ani odbacio je „izveštaje o isporuci dronova Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini“ kao „neosnovane“ u izjavi ranije ovog meseca, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je te tvrdnje „lažnim“. ” Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi priznao je u avgustu da Vašington nije imao dokaze da je rusko Ministarstvo odbrane zaista kupilo iranske bespilotne letelice.

Međutim, Ukrajina ipak insistira na tome da je većina dronova koje je Rusija koristila u nedavnim bitkama iranskog porekla. Ta zemlja je prošlog meseca poništila akreditive iranskog ambasadora u Kijevu nakon što je otkriveno da nekoliko oborenih ruskih dronova liče na iranske modele.

Dok je Ukrajina u više navrata tražila od Izraela svoj protivraketni odbrambeni sistem „Gvozdena kupola“, pored toga što je molila SAD da nametnu zonu zabrane letova koja bi dovela Vašington u direktnu vojnu konfrontaciju sa Moskvom, Tel Aviv je do sada odbijao, tvrdeći da tehnologija koja brani malu državu Izrael ne bi funkcionisala na tako velikoj teritoriji kao što je ukrajinska, jer ne bi štitila od raketa srednjeg i dugog dometa koje koristi Rusija.