Francuska pojačava ratnu podršku Ukrajini, obnavlja oružarnice

Francuska pojačava ratnu podršku Ukrajini, obnavlja oružarnice

Francuska je u nedelju obećala sisteme protivvazdušne odbrane za zaštitu ukrajinskih gradova od udara bespilotnih letelica, kao i prošireni program obuke za ukrajinske vojnike, jer nastoji da razbije percepcije da vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona zaostaje u vojnoj podršci Ukrajini protiv ruska invazija.

Do 2.000 ukrajinskih vojnika biće uključeno u vojne jedinice u Francuskoj, koji će se rotirati tokom višenedeljne borbene obuke, specijalizovanije obuke za logistiku i druge potrebe i obuke o opremi koju snabdeva Francuska, rekao je u intervjuu ministar odbrane Sebastijen Lekornu. objavljeno u Le Parisien.

„Uočavamo činjenicu da će rat, avaj, potrajati“, rekao je ministar, a prenosi list. „Nova generacija vojnika takođe mora biti obučena, da izdrži daljinu.

Francuska je ranije obučavala ukrajinske artiljerijske trupe da koriste samohodne haubice Cezar koje je isporučila.

Proširena obuka koju Francuska sada nudi je „veoma važan korak“, rekao je ministar. „Menjamo skalu.“

Ministar je rekao da će raketne baterije protivvazdušne odbrane Krotale koje Francuska sprema da pošalje Ukrajini „biti posebno korisne u borbi protiv bespilotnih letelica i protiv bombardovanja iz vazduha“.

Francuska ima 12 baterija, rekao je ministar. On nije precizirao koliko će njih otići u Ukrajinu, ali je rekao da će „biti značajno omogućiti im da brane svoje nebo“.

Cilj je da Ukrajina bude u stanju da ih rasporedi u roku od dva meseca, što uključuje i vreme obuke za Ukrajince da ih koriste, rekao je ministar.

Francuska je isporučila 18 artiljerijskih oruđa Cezar i u toku je razgovore o isporuci još šest. Lekornu je rekao da Francuska takođe proučava ukrajinski zahtev za raketno oružje za kopnene udare.

Francuska je takođe osnovala fond od 100 miliona evra (97 miliona dolara) koji Ukrajinci mogu da iskoriste da kupe šta žele, pod uslovom da dobavljač bude Francuz, rekao je ministar.

Među primaocima prvih ukrajinskih porudžbina koje koriste fond je i francuska firma koja će snabdevati pontonske mostove, rekao je on.

Francuska utapanje u svoje zalihe oružja za snabdevanje Ukrajine takođe je skrenulo pažnju na sopstvene potrebe odbrane zemlje.

Lekornu je rekao da se baterije Krotale namenjene Ukrajini zamenjuju modernijim sistemom protivvazdušne odbrane Mamba, za koji se očekuje da bude deo bezbednosnog štita oko Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Francuska je takođe naredila da popuni svoje zalihe topova Cezar, kako bi zamenila one koji su poslati u Ukrajinu, rekao je ministar.

Francuski budžet za odbranu za 2023. godinu će se popeti na najviši nivo od Drugog svetskog rata, na 44 milijarde evra (42,8 milijardi dolara), rekao je on. To je u poređenju sa 32,3 milijarde evra u 2017. kada je Makron osvojio svoj prvi mandat, rekao je ministar.