Srpske odbojkašice osvojile svetsko zlato

Srpske odbojkašice osvojile svetsko zlato

Odbojkašice Srbije osvojile su novo svetsko zlato nakon trijumfa nad Brazilom u finalu Svetskog prvenstva 3:0 (26:24, 25:22, 25:17). Srbija je bez ijednog izgubljenog meča osvojila zlatnu medalju na svetskom šampionatu.

U prva dva seta Srbija je krenula iz minusa. U prvom dosta grešaka, što su Brazilke iskoristile i povele 4:1. Ali brzo su se Srpkinje vratile, uspostavile rezultatsku ravnotežu, a onda postepeno preuzimale kontrolu prvog seta. Na kraju ipak su morale da igraju na razliku, ali su prelomile i došle do startnog vođstva – 26:24.

Brazilke u drugom ponovo dobijaju na tacni veliku prednost. Gabi je sjajno servirala i Selesao dolazi do +4 (6:2). Postepeno se Srbija vraćala i došla do izjednačenja 12:12. Ali ni Brazilke se nisu predavale, pa su ponovo došle do velika tri poena prednosti – 16:13.

A onda na scenu stupa Jovana Stevanović. Sjajnim servisima, uz pomoć blokova Mine Popović i sjajnim napadima Tijane Bošković, Srbija osvaja sedam poena uzastopno i dolazi do preokreta – 20:16. Ponovo se Brazil vratio i u samu završnicu seta ušao u rezultatskom egalu 22:22. Ipak, neodbranjivim napadima Tijane Bošković Srbija vezuje tri poena i dolazi i do drugog seta – 25:22.

Za razliku od prva dva seta, u trećem Srbija odlučuje da ne krene iz minusa. Veoma skoncentrisano pristupile su poslu izabranice Danijelea Santarelija i povele su 7:4. Brazilke su toliko pale da nisu imale odgovor na igru Srbije, a prednost u treće setu, samo se povećavala. Iznosila je maksimalnih osam poena – 17:9. Na kraju rutinski je priveden kraju treći set, što je označilo vreme za veliku radost Danijelea Santarelija i njegovih veličanstvenih gracija.

U pobedničkom timu ponovo je sjajna bila kapiten Tijana Bošković sa 22 poena, a Jovana Stevanović zabeležila je 11. Na drugoj strani Ana Karolina da Silva i kapiten Gabrijela Braga Gimaraes zabeležile su po devet poena.