Lukašenko: Rešenje za sukob može biti nađeno u roku od nedelju dana

Lukašenko: Rešenje za sukob može biti nađeno u roku od nedelju dana

Rešenje za sukob u Ukrajini može biti nađeno u roku od nedelju dana, a to zavisi od Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u intervjuu NBC-iju na marginama regionalnog samita u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

„Sve zavisi od SAD i Ujedinjenog Kraljevstva. Ako sutra shvatite da treba da sednemo za pregovarački sto i nađemo rešenje, verujte mi, naći ćemo rešenje za nedelju dana“, rekao je Lukašenko.

Lukašenko je ocenio, govoreći o ruskom nuklearnom oružju, da Rusija ima „crvene linije“, ali da bi upotreba takvog oružja bila nepotrebna i samoubilačka.

Rusija ima nuklearno oružje s razlogom i prelazak „crvenih linija“ koje je ruski predsednik Vladimir Putin postavio u Ukrajini bila bi greška, istakao je Lukašenko.

„Ako gurnete jednu osobu ili državu u ćošak, postoji samo jedan izlaz – napred“, objasnio je Lukašenko.

Ipak, upitan da li je njegov ruski kolega spreman da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, Lukašenko je ocenio takvu mogućnost kao nepotrebnu i samoubilačku.

„Ako dođe, ne daj Bože, do napada na teritoriju Ruske Federacije, Rusija može, ako je potrebno, da upotrebi sve vrste naoružanja. Nikada, nikada predsednik Putin ili rusko rukovodstvo nisu postavili za cilj upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini“, istakao je Lukašenko.

Lukašenko je komentarisao i spekulacije o tome da Belorusija namerava pošalje trupe u Ukrajinu.

„Podržavamo Rusiju na svaki mogući način. Naša podrška je u tome što naše zapadne granice sa Poljskom i Litvanijom nisu narušene, tako da ruskim vojnicima nije zaboden nož u leđa preko Belorusije. To je tako od samog početka.“

Beloruski predsednik je, upitan za tvrdnje ukrajinskih zvaničnika o masovnim grobnicama, rekao da se vodi informacioni rat.

„Ukrajinci pričaju o masovnim grobnicama, zločinima koje je počinila ruska strana. Ruska strana na sličan način otkriva masovne zločine koje je počinila ukrajinska. To su uobičajeni informativni napadi jedni na druge“, rekao je Lukašenko.