Veći kapitalni zahtevi škode kreditiranju

Veći kapitalni zahtevi škode kreditiranju

NjUJORK – Lideri američkih bankarskih giganata rekli su u četvrtak da bi strogi kapitalni zahtevi, koji su pojačani nakon finansijske krize 2008. godine, mogli da obuzdaju ekonomsku aktivnost, prenosi Rojters.

Veći kapitalni zahtevi za velike banke mogu da obuzdaju kreditiranje i pojačaju potencijalnu recesiju, rekao je predsednik Sitigrupa Džon Dugan prisutnima na konferenciji Instituta za međunarodne finansije u Vašingtonu.

„Ako nastavite i prikupljate kapital zbog straha da će se stvari pogoršati iznad onoga što su rizici, rizikujete da banke neće moći da pozajmljuju onoliko koliko bi inače mogle da podrže ekonomiju“, rekao je Dugan.

Ograničavanje banaka da daju kredite tokom usporavanja moglo bi „pojačati efekat recesije“, rekao je on.

Federalne rezerve SAD sprovode „holistički“ pregled kapitalnih zahteva banaka i mogle bi nametnuti stroža pravila velikim regionalnim zajmodavcima, rekao je prošlog meseca njen novi regulatorni šef.

Glavni izvršni direktor JPMorgan Chase (JPM.N) Jamie Dimon i izvršni direktor Banke Amerike (BAC.N) Brian Moinihan izrazili su slične zabrinutosti.

„To ograničava našu sposobnost da stvorimo tržišta upravo u trenutku kada je to svetu najpotrebnije“, rekao je Dimon ranije u četvrtak na IIF događaju.

„JPMorgan sedi tamo sa 1,2 triliona dolara gotovine, nesposoban da finansira 50 milijardi dolara godišnje vašeg državnog duga.

Mojnihan je u sredu rekao da bi zahtevanje od banke da poveća svoj kapital za 100 baznih poena skinulo 160 milijardi dolara pozajmljivanja „sa stola“.

Ali najveće banke, koje se suočavaju sa najstrožim kapitalnim zahtevima i koje su godinama lobirale za olakšanje, suočavaju se sa uzbrdicom sa regulatorima.

Michael Barr, potpredsjednik Federalnih rezervi za superviziju, predložio je u septembru da bi, ako ništa drugo, pregled centralne banke mogao povećati zahtjeve.

„Dok donosimo presude… to je sa opštim osećajem: ‘Da li je kapital u sistemu dovoljno jak?’ Jaka je. Mislim da je pitanje da li je dovoljno jaka?“ rekao je na događaju koji je organizovala Brukings institut.