Teheran predlaže novi energetski plan

Teheran predlaže novi energetski plan

Teheran kaže da želi da uspostavi energetski konzorcijum i zajednički investicioni fond za jačanje saradnje u okviru Evroazijske ekonomske unije (EEU), rekao je u četvrtak zamenik iranskog ministra za naftu Ahmed Asadzadeh.

„Neophodno je stvoriti zajednički investicioni fond za jačanje saradnje u energetskom sektoru u Evroaziji. Takođe možemo da uspostavimo zajednički energetski konzorcijum uz učešće javnih i privatnih kompanija“, rekao je on u govoru na Ruskoj energetskoj nedelji.

EEU, koja okuplja Jermeniju, Belorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Rusiju, prema rečima iranskog zvaničnika, ima dobre izglede u energetskom sektoru, ali mu nedostaje infrastruktura. On je naveo slabe železničke veze kao prepreku za budući razvoj.

Asadzadeh je takođe objasnio da bi međunarodni transportni koridor sever-jug mogao da smanji troškove za oko 50 odsto i da uštedi vreme.

Trenutno, glavni kopneni put za teret iz Irana u Rusiju prolazi kroz Azerbejdžan. Ovo je deo takozvanog međunarodnog transportnog koridora sever-jug, 7.200 kilometara dugog multimodalnog tranzitnog sistema koji povezuje brodske, železničke i drumske rute za kretanje tereta između Indije, Irana, Azerbejdžana, Centralne Azije, Rusije i ostatak Evrope.

Iako je koridor postojao još u sovjetsko vreme, njegov dalji razvoj je dobio novu važnost pošto su zapadne sankcije primorale Rusiju da svoje trgovinske rute više preusmeri ka Aziji i Bliskom istoku.

Asadzadeh je takođe pozvao da se uspostavi neophodna infrastruktura i da luke omoguće razmenu snabdevanja naftom i gasom između Rusije i Irana.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Novak je prošle nedelje najavio da bi se Moskva i Teheran mogli dogovoriti da do kraja godine razmene pet miliona tona nafte za deset milijardi kubnih metara gasa. Dve zemlje trenutno razrađuju rute i tehničke aranžmane za sporazum.