Žrtva holokausta će nadgledati početak desničarskog italijanskog parlamenta

Žrtva holokausta će nadgledati početak desničarskog italijanskog parlamenta

Novi italijanski parlament otvara se u četvrtak, a žrtva holokausta predsedava prvom sednicom Senata Gornjeg doma, pošto je najdesničarska koalicija od Drugog svetskog rata preuzela kontrolu nad oba doma.

Lilijana Segre je bila jedini član svoje porodice koji je izašao živ iz nacističkog koncentracionog logora Aušvic na kraju rata. Doživotni počasni senator, 92-godišnjakinja je najstariji aktivni član kuće, što znači da će pokrenuti postupak.

Prva dužnost Senata biće da izabere predsednika, koji će verovatno biti Ignacio La Rusa – viši član nacionalističke partije Braća Italije, koja je osvojila najviše mesta na izborima 25. septembra.

Na video snimku objavljenom 2018. na veb-stranici Korijere dela Sera u La Rusi u njegovom domu se vidi da je sakupljao memorabilije italijanskog ratnog fašističkog vođe Benita Musolinija.

Musolini je vladao Italijom više od dve decenije, povezujući je sa nacističkom Nemačkom i donoseći antisemitske zakone koji su na kraju doveli do smrti skoro 6.000 italijanskih Jevreja u logorima.

Segre nije javno komentarisao nedavne izbore ili očekivano uzdizanje La Russe, čije je srednje ime Benito, na ulogu predsednika Senata – drugi najviši institucionalni posao u Italiji posle predsednika republike.

Otvaranje parlamenta omogućuje šefu države razgovore sa liderima stranaka o formiranju nove vlade, koja će verovatno stupiti na dužnost pre kraja oktobra.

Lider Braće Italije Đorđa Meloni izgleda sigurno postati prva žena premijer Italije nakon što je njena stranka osvojila više glasova od njenih glavnih saveznika – Lige protiv imigranta, na čijem je čelu Mateo Salvini, i grupe Forca Italia Silvija Berluskonija.

Ona će se suočiti sa zastrašujućim zadatkom, sa trećom po veličini ekonomijom evrozone koja ide u recesiju, cene energenata rastu i rat u Ukrajini ne pokazuje znake popuštanja.

Pregovori o okupljanju koalicione vlade takođe su se pokazali neočekivano komplikovanim, jer su i Salvini i Berluskoni tražili pozicije za svoje stranke koje Meloni nije želeo da prizna, rekli su politički izvori.

Posebno teško se pokazalo ispunjavanje uloge ministra ekonomije. Meloni je tražila da iskoristi cenjenog tehnokratu za osetljivu ulogu, nastojeći da uveri investitore, ali niko do sada nije pokazao voljan da se pridruži njenoj administraciji.

U gornjem i donjem domu biće manje gužve nego ranije.

U nastojanju da smanji troškove, prethodni parlament je glasao za smanjenje broja poslanika, što znači da će u donjem domu biti samo 400 poslanika u odnosu na prethodnih 630 i samo 200 izabranih senatora u poređenju sa 315 ranije.

Među smanjenim redovima senatora biće i bivši premijer Berluskoni, koji se vraća u gornji dom sa 86 godina, devet godina nakon što je izbačen sa izborne funkcije nakon osude za poresku utaju.