Severna Koreja: Rasporedili smo krstareće rakete

Severna Koreja: Rasporedili smo krstareće rakete

SEUL, 13. oktobra – Severnokorejski lider Kim Džong Un nadgledao je lansiranje dve strateške krstareće rakete dugog dometa, izvestili su državni mediji u četvrtak, nazvavši to testom za potvrdu pouzdanosti i delovanja nuklearnog oružja koje je raspoređeno.

Probna paljba je izvedena u sredu i imala je za cilj „povećavanje borbene efikasnosti i moći“ krstarećih raketa raspoređenih u Korejsku narodnu armiju „za operaciju taktičkih nuklearnih bombi“, saopštila je državna agencija Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Ističući da je probna vatra još jedno jasno upozorenje njenim „neprijateljima“, lider Kim Džong Un rekao je da zemlja „treba da nastavi da širi operativnu sferu nuklearnih strateških oružanih snaga kako bi odlučno sprečila bilo kakvu ključnu vojnu krizu i ratnu krizu u bilo kom trenutku i u potpunosti preuzeti inicijativu u tome“, navodi KCNA.

KCNA je u ponedeljak saopštila da je Kim vodio nuklearne taktičke vežbe usmerene na Južnu Koreju u protekle dve nedelje u znak protesta zbog nedavnih zajedničkih pomorskih vežbi južnokorejskih i američkih snaga u kojima je učestvovao nosač aviona.

KCNA je izvestila da su dve rakete koje su probno ispaljene u sredu letele 10.234 sekunde da bi „jasno pogodile cilj udaljen 2.000 km (1.240 milja)“.

Nije odmah bilo jasno da li su lansiranja otkrile vlasti u Južnoj Koreji, Japanu ili Sjedinjenim Državama, koje često prate i objavljuju informacije o aktivnostima severnokorejskog oružja.

Severna Koreja je prvi put testirala „stratešku“ krstareću raketu u septembru 2021. godine, koju su analitičari u to vreme videli kao možda prvo takvo oružje u zemlji sa nuklearnom sposobnošću.

Test u sredu potvrđuje tu nuklearnu ulogu i da je sada operativan, iako je nejasno da li je Severna Koreja ovladala tehnologijom potrebnom za pravljenje bojevih glava dovoljno malih da se mogu nositi na krstarećem projektilu.

Krstareće rakete spadaju u niz manjih oružja koje je nedavno razvila Severna Koreja za koje se smatra da mogu da lete nisko i da manevrišu kako bi bolje izbegli odbranu od raketa.

Kim je prošle godine rekao da je razvoj manjih bombi glavni cilj, a zvaničnici u Seulu su rekli da bi razvoj manjih uređaja mogao biti među njegovim ciljevima, ako Sjever nastavi nuklearna testiranja prvi put od 2017.

Severnokorejske krstareće rakete obično izazivaju manje interesovanja od balističkih raketa jer nisu izričito zabranjene rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Krstareće rakete i balističke rakete kratkog dometa koje mogu biti naoružane konvencionalnim ili nuklearnim bombama posebno destabilizuju u slučaju sukoba jer može biti nejasno koju vrstu bojeve glave nose, kažu analitičari.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena predstavila je u sredu dugo odlaganu strategiju nacionalne bezbednosti sa samo jednim osvrtom na Severnu Koreju, naglašavajući ograničene mogućnosti SAD da obuzdaju svoje nuklearne i raketne programe.

Danijel Rasel, najviši američki diplomata za istočnu Aziju pod bivšim predsednikom Barakom Obamom, rekao je da je razvoj događaja upadljiv „ne samo zato što tako brzo postaje trajna egzistencijalna pretnju, već i zbog opšte (ne)održivosti diplomatije ka denuklearizaciji u trenutku kada Severna Koreja tako ubedljivo pokazuje svoje potpuno odbijanje pregovora“.