NATO: Ne želimo tenzije na Kosovu, KFOR ostaje

NATO: Ne želimo tenzije na Kosovu, KFOR ostaje

Situacija na terenu je krhka i od komandanta KFOR-a zavisi kada će reagovati u slučaju da dođe do eskalacije tenzija, rekao je visoki zvaničnik NATO na brifingu za medije o situaciji na Kosovu i Metohiji, prenosi Sputnik.

Na pitanje o početku primene odluke Vlade u Prištini o preregistraciji KM tablica, koja je najavljena za 31. oktobar, zvaničnik Alijanse kaže da prate situaciju i da ne žele da vide tenzije.

On je podsetio da su sredinom avgusta ove godine predsednikSrbije Aleksandar Vučići premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti bili na odvojenim sastancima sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, koji ih je ohrabrio da nastave dijalog i budu konstruktivni.

U NATO-u kažu da sarađuju blisko sa EU u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, kao i sa Euleksom, međunarodnom zajednicom i Vojskom Srbije.

Napominje da će KFOR ostati na Kosovu i Metohiji sve dok to zahteva stanje na terenu, a u skladu sa Rezolucijom 1244.

Zato i ponavlja da je misija KFOR-a obezbeđivanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje da li je moguće da tzv. Kosovo postane članica programa Partnerstva za mir, kaže da u vezi sa tim pitanjem mora da postoji konsenzus svih saveznika.

NATO zvaničnik je napomenuo i da Alijansa podržava tzv. Kosovske bezbednosne snage, ali samo u njihovom originalnom mandatu, kao snaga civilne zaštite, a ne i njihovu transformaciju u „vojsku Kosova“. On je podsetio da je Stoltenberg rekao da je ta odluka Prištine sa kraja 2018. godine o transformaciji KBS-a doneta u loše vreme.

Brifing o Kosovu i Metohiji je održan na marginama dvodnevnog sastanaka ministara odbrane NATO-a u Briselu.