Jamajka zabranjuje emitovanje za koje se smatra da veličaju drogu i kriminal

Jamajka zabranjuje emitovanje za koje se smatra da veličaju drogu i kriminal

HAVANA – Regulatorni organ za emitovanje na Jamajci zabranio je muzičke i TV emisije za koje se smatra da veličaju ili promovišu kriminalne aktivnosti, nasilje, upotrebu droga, prevare i oružje, prenosi Asošijeted pres.

Vlada je saopštila da zabrana treba da smanji materijal koji „može ostaviti pogrešan utisak da je kriminal prihvaćena karakteristika jamajčanske kulture i društva“.

Jamajčanski umetnici kritikovali su tu meru, rekavši da se populacija pogođena pojačanim nasiljem vatrenim oružjem isključuje iz razgovora i da će malo pomoći da se zaustavi zločin.

„Umetnost imitira život, a muzika zaista dolazi iz onoga što se dešava na Jamajci“, rekao je Stiven Mekgregor, muzički producent i pevač sa Jamajke dobitnik Gremi nagrade. „Ali zato što se ne uklapa u moralni obrazac kako bi oni želeli da izgleda, pokušavaju da to ometaju.

Zabrana dolazi nakon višegodišnje borbe karipske nacije da zaustavi visok nivo nasilja iz oružja, zbog čega je Jamajka prošle godine imala najveću stopu ubistava u Latinskoj Americi i na Karibima, prema istraživačkom centru Insight Crime.

Komisija za radiodifuziju Jamajke je u saopštenju navela da takva muzika ili video na javnim emitovanjima „normalizuju kriminal među ranjivom i upečatljivom omladinom“.

Direktiva takođe kaže da kanali treba da izbegavaju „urbani sleng“ koji ima bilo kakve veze sa zarađivanjem novca, bankovnim transferima, sticanjem bogatstva ili raskošnim načinom života. U njemu su citirane specifične reči kao što su: „pravda u džungli“, „banka/strani račun“, „hrana“, „novčanik“, „tašnica“, „telefon koji gori“ i „klijent“.

Ali umetnici poput Mekgregora, poznatog pod imenom Di GENIJUS, rekli su da zabranu gleda kao na pitanje slobode govora i da bi vladi Jamajke bilo bolje da se pozabavi osnovnim uzrocima nasilja poput ekonomske krize izazvane pandemijom.

Komisija za radiodifuziju odbila je da odgovori na zahtev AP-a za komentar na kritike i nije odmah navela posledice kršenja. Ali komisija je zatražila od javnosti da prijavi sve navodne prekršioce.

Jamajka je ranije uvela takve zabrane, uključujući i jednu iz 2009. McGregor, 32, rekao je da je njegova sopstvena muzika bila zabranjena u etru tokom njegove karijere jer je spominjao seks i oružje, ali je rekao da ograničenja nikada nisu trajala.

Drugi jamajčani umetnici, kao što su Rvssian, NotNice i Romeich, svi su izašli na društvenim mrežama i kritikovali direktivu.

Mnogi su spomenuli da bi takva mera imala malo praktičnog efekta na nasilje, posebno zato što mladi dobijaju svoje medije sa platformi za striming kao što su Spotifaj ili Jutjub.

Umesto toga, rekao je Mekgregor, to je način da se umetnici žrtveni jarac za veće državne neuspehe u rešavanju endemskih problema i nezadovoljstva.

„Muzika koja proizlazi iz toga, ljudi neće stvarati srećnu, osećati se dobro ‘jedna ljubav, jedno srce’ muzika u tim okolnostima“, rekao je Mekgregor. „Ne možete naterati kreativce da naslikaju sliku koja zapravo nije pred nama.