Austrija: Najgora ekonomska kriza od II svetskog rata

Austrija: Najgora ekonomska kriza od II svetskog rata

Austrija se suočava sa svojom najgorom ekonomskom krizom od Drugog svetskog rata, rekao je ministar finansija u sredu tokom svog govora u parlamentu, dok je predstavljao nacrt budžeta.

Magnus Bruner je ukazao na sankcije EU protiv Rusije kao primarni uzrok pada i rekao da je predviđanje kraja krize nemoguće, jer bi se trenutna situacija mogla ponoviti u narednim godinama.

Bruner je primetio da austrijska preduzeća i domaćinstva osećaju uticaj antiruskih sankcija. On je istakao da su pozivi na ukidanje ograničenja Rusiji „emocionalno razumljivi“, ali da nema garancija za povratak na prethodnu saradnju sa Moskvom.

Austrija, koja je u velikoj meri zavisna od ruske nafte i gasa, opire se planovima EU da ograniči uvoz iz Moskve. Brisel je u martu predstavio plan za smanjenje zavisnosti od ruskog prirodnog gasa za dve trećine pre kraja godine. Predlog je deo šireg plana da se postane nezavisna od svih ruskih fosilnih goriva „znatno pre 2030. godine“.

Federacija austrijske industrije ranije je upozorila da bi obustava isporuke ruskog gasa bila „ozbiljan udarac“ za dobrobit austrijskog naroda, jer ugrožava oko 300.000 radnih mesta.

Prema navodima federacije, skoro cela prehrambena industrija zavisi od snabdevanja „plavim gorivom“.

U međuvremenu, rastuće cene energije podstiču inflaciju u zemlji. Austrijska vlada je ranije uvela nekoliko antiinflacionih paketa za podršku domaćinstvima i preduzećima, uključujući povećanje socijalnih davanja za nezaposlene i druge ugrožene grupe.