Fed je na poslednjem sastanku izrazio odlučnost da obuzda inflaciju

Fed je na poslednjem sastanku izrazio odlučnost da obuzda inflaciju

Zvaničnici Federalnih rezervi su na svom poslednjem sastanku naglasili svoju posvećenost ukroćavanju „neprihvatljivo visoke“ inflacije pre nego što su objavili da podižu referentnu kamatnu stopu za značajne tri četvrtine poena treći put uzastopno i signaliziraju veću inflaciju. povećanje stope unapred.

U zapisniku sa sastanka od 20. do 21. septembra koji je objavljen u sredu, kreatori politike FED-a ocenili su da će biti potrebno „omekšavanje tržišta rada“ – verovatno uključujući i veću nezaposlenost – da bi se obuzdali intenzivni inflatorni pritisci u zemlji. Oni su primetili da je zapošljavanje i dalje „robo“, što samo po sebi podstiče visoku inflaciju kako plate naglo rastu.

Zapisnik pokazuje da su kreatori politike tokom sastanka izrazili zabrinutost da bi američka ekonomija mogla biti podložna šteti od kineske ekonomije koja se raspršuje i usporavanja u Evropi koje je rezultat ruskog rata protiv Ukrajine.

Počevši od marta ove godine, Fed je povećao stope pet puta agresivnim tempom koji je povećao njenu ključnu kratkoročnu stopu na raspon od 3% do 3,25%, što je najviši nivo od 2008. Referentna stopa Fed-a, zauzvrat, utiče na mnoge stope potrošačkih i poslovnih kredita. Centralna banka bi trebalo da ponovo podigne stope na svojim sastancima u novembru i decembru, počevši sa još jednim velikim povećanjem od tri četvrtine poena početkom sledećeg meseca.

Predsedavajući Džerom Pauel upozorio je da će izbacivanje visoke inflacije iz privrede „doneti bol“, uz veću nezaposlenost i, mnogi strahuju, recesiju do sledeće godine.

Čak i dok je Fed-ovo pooštravanje kredita naglo podiglo troškove zaduživanja širom privrede, zapošljavanje je ostalo iznenađujuće otporno. Nezaposlenost je pala prošlog meseca na 3,5%, što odgovara najnižem nivou od pola veka. Poslodavci su u septembru dodali 263.000 radnih mesta, što je pad u odnosu na 315.000 u avgustu, ali i dalje odražava tržište rada koje je dovoljno vruće da nastavi da vrši pritisak na povećanje plata i povećava cene.

Fed je sporo reagovao nakon što je inflacija počela da se ubrzava u proleće 2021. U početku su Pauel i neki ekonomisti okarakterisali porast potrošačkih cena kao uglavnom privremenu posledicu uskih grla u lancu snabdevanja povezanih sa pandemijom koja će uskoro izbledeti.

Pogrešili su. Cene su nastavile da se ubrzavaju i ranije ove godine zabeležile su najbrži rast u odnosu na prethodnu godinu u poslednje četiri decenije, pre nego što su blago popustili.